Kling och Klang försöker, utan någon vidare framgång, ta sig upp till Pippi för att kunna ta henne vidare till barnhemmet. Foto:

Regissören: "Det är ett riktigt järngäng som är med i år"

Kultur & Nöje
annons

Det drar ihop sig för premiär av Trosa sommarteaters tolkning av Astrid Lindgrens klassiska "Pippi Långstrump på de sju haven". SN bjöds in på en förhandstitt på Garvaregården i Trosa – som förvandlats till både Villa Villekulla och sjörövarnäste.

– Det här är precis som i gamla goda tider, när jag var sjöman. Fy fabian, vad kul man hade då, säger en upprymd Pippi Långstrump, som precis anlänt till sjörövarnästet Porto Piluse.

Strax därefter blir det stökigt när en "dumbulle" till pirat ställer till med bråk. Pippi gör processen kort med bråkmakaren, som strax får ångra sitt snedsteg.

Sjörövarnästet är egentligen Garvaregården i Trosa. Det är de sista repetitionerna av Trosa sommarteaters uppsättning av "Pippi Långstrump på de sju haven" som pågår. Rollen som Pippi spelas av Josephine Betschart, som också har regisserat föreställningen.

– Repetitionerna har gått jättebra, det är ett riktigt järngäng som är med i år. Några var med även förra året, och så har vi några nytillskott.

Boby Almroth Betschart (till vänster) och Gustav Gälsing spelar de tafatta poliserna Kling och Klang. Foto:

Bland de nya skådespelarna syns tre barn/ungdomar. Dessa består av Joanna Wall, 10, Eddi Ottosson, 11, och Lova Andersson, 14. Tillsammans delar de på rollerna som Tommy och Annika. Lova spelar även ett piratbarn.

– Det här är fortfarande ganska nytt för mig. Jag har stått på scen kanske fem gånger tidigare. Det här har varit väldigt roligt, och jag skulle nog vilja vara med nästa år också, säger Joanna Wall, som spelar Annika.

Kollegan Eddi har sjungit en del tidigare, men så mycket teater har det inte blivit. Rollen som Tommy blir den första i en större produktion.

– Tommy är lugn och har inte varit med om så mycket äventyr tidigare. Men så blir han glad och nyfiken och hypad för att han plötsligt får göra någonting, säger Eddi.

Eddi Ottosson och Joanna Wall axlar rollerna som Pippis pålitliga vänner Tommy och Annika. Foto:

Trosa sommarteater

Trosa sommarteater startades sommaren 2016 och består av både amatörskådespelare och professionella skådespelare.

Tidigare har man satt upp "Folk och rövare i Kamomilla stad" och den egenskrivna musikteaterföreställningen "Missförstånd på Garvaregränd".

Sommarens föreställning, "Pippi Långstrump på de sju haven", har repats sedan maj i år och har en ensemble om totalt tjugo personer.

Lova har på sitt håll fått studera in manuset lite extra. Förutom piratrollen kan hon rollerna som både Tommy och Annika. Det är delvis en säkerhetsåtgärd ifall Eddi skulle råka bli sjuk. Att hålla reda på tre roller har inte varit något större problem, förklarar hon.

– Piratbarnet säger ju inte så mycket så det är ganska enkelt. Sedan tycker jag att Tommy och Annika har ganska lätta repliker. Jag har gått på teaterskola i Trosa också i tre terminer, och så har jag pratat och sjungit mycket framför massa folk i Västerljungs kyrka.

Lova Andersson har fått plugga in hela tre roller i årets uppsättning: Tommy, Annika och piratbarn. Foto:

Det är första gången som Trosa sommarteater har med så unga skådespelare i ensemblen, något som har funkat bra, förklarar Betschart.

– Det är jättekul, verkligen. Jag har jobbat mycket med barn tidigare eftersom jag driver showskola här i Trosa på somrarna. När man jobbar så här med teater så gör jag ingen skillnad på om man är vuxen eller barn. Alla jobbar på samma sätt och har samma krav på sig. Även om de är barn, så gör de samma jobb som alla andra, säger hon.

Repetitionerna fortsätter. De dråpliga poliserna Kling och Klang bjuder på ett festligt sångnummer, vi får stifta bekantskap med Pippis pappa, Efraim Långstrump, som sitter fängslad i Porto Piluse, och så blir det fler piratslagsmål där Pippi visar var skåpet ska stå.

Oborstade pirater i Porto Piluse. Foto:

Det här är första gången som ni tar er an Astrid Lindgren, hur förvaltar man ett sådant folkkärt material?

– De flesta har ju en fast bild av hur Pippi är men det blir ändå en ny grej av det, även fast man följer berättelsen. Alla produktioner blir ju unika, säger Betschart.

Pippi Långstrump på de sju haven

Filmen, med manus av Astrid Lindgren och Olle Hellbom, hade premiär i Sverige 1970.

Filmen handlar om hur Pippi (Inger Nilsson), Tommy (Pär Sundberg) och Annika (Maria Persson) försöker rädda Kapten Långstrump (Beppe Wolgers), som fängslats i sjörövarstaden Porto Piluse.

Vaxholms fästning, Dubrovnik i Kroatien och Barbados i Västindien var några av inspelningsplatserna.

Har ni tagit er några kreativa friheter?

– Nej, det tillåts man inte göra när man gör teater av Astrid Lindgrens berättelser. Jag tycker inte heller man bör göra det. Men vi har lite slapstick och så med i produktionen, och det är nytt för oss.

Irene Englund som en riktig piratdrottning, utsmyckad med plymhatt. Foto:

Har ni märkt av några förhoppningar hos Trosapubliken?

– Det känns som att folk är väldigt nyfikna och vill komma hit. Mina föräldrar bor på Västra Långgatan här i Trosa, där vi har satt upp affischer. Härom morgonen låg jag där och då hörde jag utanför fönstret; 'Titta, Pippi!". Det är väldigt roligt, man märker att barnen verkligen älskar Pippi.

"Pippi på de sju haven" har premiär på lördag på Garvaregården i Trosa.

Läs också

( 13 st )

Läs mer om dessa ämnen

TrosaKultur/NöjeMusikteater
Relaterat
annons

Mest delat denna vecka