Även om fördomarna och diskrimineringen har minskat, så finns de kvar. Dessutom är HBTQ-rörelsen nu under attack på ett sätt som inte varit fallet på många år. Därför är festivalen viktig, säger Rebecka Båvik, ordförande i RFSL Nyköping.

Regnbågsfestival i en allt mörkare tid

KULTUR&NÖJE

Självklart blir det underhållning när Regnbågsfestivalen äger rum i Nyköping på lördag. Men festivalen omges också av ett allvar – som har fördjupats i takt med att hoten mot HBTQ-rörelsen har intensifierats.

Under många år har HBTQ-rörelsens kamp för homo- bi- och transsexuellas lika rättigheter varit framgångsrik. Även om fördomarna och diskrimineringen aldrig har försvunnit, så har också mycket gått åt rätt håll.

Åtminstone fram tills nu. I år har i stället en rad händelser ägt rum som bara kan ses som skrämmande och oroväckande bakslag, menar Rebecka Båvik, ordförande på RFSL Nyköping, som arrangerar lördagens Regnbågsfestival.

Det kanske mest uppmärksammade bakslaget var de nazistiska hoten mot RFSL Ungdom under politikerveckan i Almedalen. Ungdomarna kände sig så utsatta av nazistiska NMR att de packade ihop och åkte hem.

– Det kändes så fel att NMR fick tillstånd att demonstrera precis bredvid RFSL Ungdom. Speciellt med tanke på att det inte är första gången RFSL hotas av NMR, säger Rebecka Båvik.

Ett exempel är händelserna i maj, när RSFL höll kongress i Skövde. NMR fanns på plats när kongressen skulle starta och hotade flera RFSL-ombud när de anlände till sitt hotell, berättar Rebecka Båvik.

– Med tanke på utvecklingen hoppas jag att det kommer riktigt många människor till Regnbågsfestivalen, och visar sitt stöd för alla människors lika värde, säger hon.

Även om allvaret finns där så är Regnbågsfestivalen framför allt en färgrik och glad fest. Det blir till exempel pick-nick och musik på Nyköpingshus, Regbågsmässa med Svenska kyrkan i hamnen och musikquiz med dragshow på Hamnmagasinet.

Och så blir det color fight (färgkrig). Också det i hamnen.

– Man kastar helt enkelt färg på varandra. Det är bara att hoppa in. Färgerna är helt ofarliga och finns på plats. Vi kör så länge färgerna räcker.

En annan programpunkt under Regnbågsfestivalen är en paneldebatt om HBTQ-frågor, där företrädare för alla större partier medverkar. Det vill säga alla större partiet – förutom Sverigedemokraterna. RFSL har nämligen inte bjudit in SD.

– Vi har ett kongressbeslut på att inte bjuda in SD på sådana här evenemang, säger Rebecka Båvik.

RFSL kämpar för HBTQ-personers lika rättigheter, är emot rasism och för feminism. Sverigedemokraterna har inte varit för en enda reform som stärker HBTQ-personers rättigheter, förklarar Rebecka Båvik.

– Det här är alltså ett ett beslut som vi tagit lokalt, utan det är ett central beslut. Jag har förståelse för det centrala beslutet även om jag tycker att det är en ganska svår fråga, säger hon.

Regbågsfestivalen anordnas eftersom det inte blir någon Prideparad i Nyköping i år. RFSL hoppas att Prideparaden ska vara tillbaka i Nyköping 2019.

Några programpunkter

Regnbågsfestivalen börjar på lördag med en pick-nick på slottet klockan 14.00.

Festivalen invigs klockan 15.00 med tal av Saga Karlsson från RFSL:s förbundsstyrelse. RFSL Nyköpings pris Guldägget delas ut i samband med invigningen.

Efter invigningen blir det musik med det lokala bandet Kij och David Wingren från "Det är kärlek".

Color fight, dans med NBV:s dansgrupper, paneldebatt om HBTQ-frågor, Regnbågsmässa och musikquiz, är andra punkter på programmet.

Läs också

( 1 st )

Läs mer om dessa ämnen

NyköpingKulturhbtq
Relaterat