I dag debuterar hon i Melodifestivalen, Nyköpings Renaida Braun. Med låten "All the feel" går hon ut som nummer tre i deltävling ett i Karlstad. Konkurrensen är knivskarp i det som schlagerexperterna kallar "dödens grupp". Foto:

Renaida lämnar ingenting åt slumpen

Melodifestivalen

I kväll ställer sig Nyköpings Renaida Braun på scenen i Löfbergs arena i Karlstad. Den första deltävlingen i Melodifestivalen 2018 spås bli en rysare och ingenting lämnas åt slumpen. SN:s melloteam har följt artistens uppladdning med allt från tungstretchning till intervjumaraton på schemat.

10.02 Frukost med teamet

Renaida har börjat dagen på löpbandet längst ner i källaren på Elite Stadshotellet i Karlstad där alla artister bor under Melloveckan i stan.

Nu strålar hon samman med sin pressansvariga Christina Bredberg och de båda äter frukost och går samtidigt igenom det späckade schemat för dagen. Mängder med intervjuer väntar, med både svensk och internationell press på plats.

— Om jag sovit gott? Verkligen! Jag tog ett hett bad i går och lyssnade igenom alla låtarna på SVT:s webb. De är bra. Men jag är bättre, ha, ha, slår Renaida fast och blinkar med ögat.

  • Christina Bredberg är Renaidas pressansvariga på Sony Records som även ansvarar för Cardiac Records artister. Renaida är Sonys enda artist i årets Melodifestival och satsningen är helhjärtat. "Vi har byggt upp ett team runt Renaida för att verkligen leverera väldigt hög kvalitet. Ingenting lämnas åt slumpen, säger hon samtidigt som schemat gås igenom med Renaida som värmer upp på gymmet inför repetitionerna på arenan." Foto:
  • Timmarna på gymmet är viktiga. Renaida älskar dansen i numret lika mycket som sången. "Jag tränade dans i flera år i Nyköping, det är jag glad för nu", tekniken sitter. Foto:
1/

Veckans repetitioner har gått bra och även om killen vid bordet bredvid (Ingrosso red:s anm) är favorittippad, vet alla att mycket kan hända när det väl är dags för tittarna att rösta fram bidraget till finalen i Friends den 10 mars.

— Alltså jag känner ju ingen av de andra...men alla är snälla och just nu känns det mest som en skön stämning snarare än en tävling. Vi får väl se hur det ändras på lördag...alla vill ju vinna..!

Klockan är 10 på förmiddagen när Renaida sammanstrålar med pressansvariga Christina Bredberg och röstcoach Susanne Bertlin vid frukostbuffén på Elite Stadshotell i Karlstad. Renaida brottas med en förkylning som nu ska stoppas med ingefära, honung, vattenånga och olika röstövningar. I bakgrunden syns favorittippade Benjamin Ingrosso. Foto:

10.47 Röstövning

Röstcoach Susanne Bertlin knackar på Renaidas hotellrum. Press-Christina öppnar medan Renaida blåser bubblor genom ett glasrör. Uppvärmning inför förmiddagens röstpass.

— Alltså ingen vet riktigt varför man ska göra detta. Men det sägs vidga stämbanden och man lär sig också - genom att lära sig hur bubblorna beter sig - hur andningen påverkar ljuden och därmed sången, förklarar Susanne som därefter går över till en rad massageövningar i allt från hals till rygg.

Susanne är sedan flera år anlitad som röstcoach i TV4:s Idol och det var där hon och Renaida möttes 2016.

— Hon har en kraftfull röst med mycket tyngd och attityd och framförallt vågar hon kasta sig ut! Hon är en väldigt härlig och oblyg personlighet att jobba med. Musikaljobbet med Aladdin som hon har haft mellan Idol och Mello har utvecklat Renaida väldigt mycket. Framförallt är hon trots sin unga ålder väldigt proffsig och trygg med att jobba med andra. Och det behövs, man är ett team av människor i en sådan här produktion, säger Susanne Bertlin.

11.41 Buss till arenan

Renaida och teamet tar 6:ans buss från Stora torget till Löfbergs arena. Bakom scenen har artisternas loger byggts upp bakom svarta sammetslika skynken. Alla hör allt. Och med sex dansare, koreograf, pr-och skivbolagsfolk är utrymmet minimalt. Man turas om att sitta ner och gå små turer för att lufta sig.

Renaida bubblar i vatten på sitt hotellrum före färd mot Löfbergs arena. Foto:

Snabb lunch och sedan tillbaka till logen och utprovning av scenkläderna. Stylisten har lyckats pricka precis rätt stil, berömmer Renaida.

— Det var precis så här jag tänkte mig! Om man bortser från klackarna, ha, ha. Jag önskade mig sneakers för det är vad jag helst går i. Men då tittade stylisten på mig och sa, Renaida, det är klackar till det här. När jag såg hur de såg ut kände jag bara, OK, nu är det bara att öva, öva, öva. De är så sjukt snygga och nu kan jag till och med dansa i dem, säger hon och kickar till med den tio centimeter höga genomskinliga klacken.

I sminket finslipas de sista detaljerna och man diskuterar även hur flätorna ska få en sista bränning för att inte gå upp inne på scenen.

13.30 Tungstretchning

Susanne Bertlin kommer med en vit handduk. Det är dags för den obligatoriska tungstretchningen som Renaida gör inför varje framträdande.

  • Röstcoach Susanne Bertlin gör en tungstretchning på Renaida. "Man tror man har varit med om alla känslor. Men så kommer Susanne och drar en i tungan...alltså det är svårt att beskriva, det gör fruktansvärt ont", säger Renaida som genomgår proceduren inför varje framträdande, tre i onsdags, tre i fredags och två på lördagen. Foto:
  • Röstcoach Susanne Bertlin gör en tungstretchning på Renaida. Foto:
  • "Hon har en kraftfull röst med mycket tyngd och attityd och framförallt vågar hon kasta sig ut! Hon är en väldigt härlig och oblyg personlighet att jobba med. Musikaljobbet med Aladdin som hon har haft mellan Idol och Mello har utvecklat Renaida väldigt mycket. Framförallt är hon trots sin unga ålder väldigt proffsig och trygg med att jobba med andra. Och det behövs, man är ett team av människor i en sådan här produktion", säger Renaidas röstcoach Susanne Bertlin. Foto:
1/

— Tungan är en muskel och precis som med andra muskler måste den stretchas ut för att släppa på tryck och spänningar. Hon ska ju använda den precis som sina stämband och utöver stretchning så gör hon även tunggymnastik för att bygga upp muskulaturen. Tungan används på olika sätt genom låten och Renaida har stelkoll på precis hur hon ska göra på olika ställen. Det är framförallt en teknik att använda om man blir sjuk, då går det att sjunga ändå, säger Susanne Bertlin som är röstcoach i Idol och känner Renaida sedan dess.

Renaida kvider.

— Man tror man har varit med om alla känslor. Men så kommer Susanne och drar en i tungan...alltså det är svårt att beskriva, det gör fruktansvärt ont, säger Renaida som genomgår proceduren inför varje framträdande, tre i onsdags, tre i fredags och två på lördagen.

14.10 Repetition

Eftermiddagens repetitioner blir försenade. Ljudet strular och väntan bakom kulisserna tär på nerverna. En halvtimme efter utsatt tid är det äntligen dags.

Presskåren har samlats på stolarna längst fram, det livesänds, kommenteras och varenda ton och steg skärskådas.

Renaida kliver in på scen, först solo och sedan flankerad av sex manliga dansare.

Applåderna efter första repet är både rejäla och spontana - första artisten på dagens repetition som faktiskt får den typen av beröm från de luttrade schlagerexperterna.

— Det kändes bra, även om det sket sig helt sista gången vi körde. Men nu sitter numret och jag ska vara helt ärlig med att jag sparar mig inför lördag. Det är då det gäller, då ska jag ge precis allt!

Hon har vad som krävs för att slå igenom, säger Fredrik Andersson på Cardiac Records, bolaget som signade Renaida redan under Idol och som även har Mellovinnaren Frans i sitt artiststall. Foto:

16.27 Viewing

Teamet samlas och går igenom hela numret. Ljuset, ljudet, dansstegen och sången, varenda detalj får utrymme tillsammans med arrangören SVT, koreograf, låtskrivare och skivbolagsfolk.

Och Renaida själv såklart.

— Hon vet verkligen hur hon vill ha det och vi bygger hela showen tillsammans, säger koreografen Ambra Succi som även tog fram koreografin i Loreens segernummer "Euphoria".

17.00 Vila

Renaida försöker chilla i logen. Det går sådär, förväntan inför fredagskvällens generalrepetition med publik börjar kännas i nerverna.

Press-Christina låter Renaida vara ensam en stund.

— Det är viktigt att få den tiden. Mello är oerhört intensivt och intresset från media är enormt. Det är intervju på intervju så ställtiden betyder mycket.

Fyrtio minuter före arenan börjar fyllas med folk går Renaida in i logen för smink och hår. Hon är långt ifrån ensam, alla artister sitter och får sista fixet samtidigt som musiken dånar i arenan.

19.34 Upp på scenen

— Låt nummer tre...RENAIDA!

  • "Alla artister får välja en färg. Jag var snabb med orange, vit och svart som passar perfekt till Renaidas egna färger och utstrålning", säger koreografen Ambra Succi som låg bakom Eurovisionsegraren Loreens nummer till "Euphoria" 2012. Foto:
  • Koreografen Ambra Succi gör nu comeback i schlagersammanhang med Renaidas "All the feels", en låt som Succi själv fastnade för direkt. Fredagens repetitioner rev ner spontana applåder från de samlade schlagerexperterna på plats. Foto:
  • "Renaida vet tydligt vad hon ville ha för känsla i numret och vi hittade snabbt rätt färgmässigt med orange, vitt och svart. Hon är underbar att jobba med, driven men samtidigt väldigt ödmjuk vilket skapar en grym stämning i hela gruppen", säger koreografen Ambra Succi. Foto:
1/

Programledaren David Lindgren presenterar Renaidas nummer som börjar med den obligatoriska videopresentationen. Mamma Helen Braun dyker upp på skärmen, den viktigaste personen i Renaidas liv har hon berättat för oss tidigare under dagen.

— Mamma...åh, vad jag älskar henne! Hon har alltid trott på mig. Och kört mig hit och dit. Jag ser väldigt mycket fram mot att både hon och syrran kommer hit på lördag, min familj betyder allt för mig.

21.38 Mot hotellet

Repet gick bra, teamet drar sig tillbaka efter den sista presskonferensen. Renaida vinkar hej då, någon fest blir det inte i kväll. Krafterna sparas till morgondagen.

— Nu väntar sömn. Det känns som om jag kommer sova gott. Jag är laddad. Väldigt laddad, i morgon gäller det.

Läs mer om dessa ämnen

Renaida BraunMelodifestivalen