• Nyköpingsfotografen Rikard Laving har fått ett stipendium från Sveriges författarfond. Nu väntar nya fotoböcker och även utställningar - bland annat på hemmaplan. Foto:
  • Bild ur Lavings fotoserie och senaste fotobok "Abstract Dialogue". Foto:
  • Analog framkallningsteknik, ljus, tid och ljuskänsligt papper i kombination med en lust att testa det oväntade i skapandet ledde fram till senaste fotoboken. Foto:
1/

Rikard Laving får stort stipendium

Fotografi

Nyköpingsfotografen och tidigare SN-medarbetaren Rikard Laving har fått ett treårigt arbetsstipendium på 400 000 kronor av Sveriges författarfond.

Stort grattis! Vad innebär det här för dig?

– Tack, det var oväntat att få det här...alltså man söker ju och hoppas, men därifrån till att verkligen få det, jag är jätteglad! Jag får stipendiet för tidigare utgivna böcker och som uppmuntran till fortsatt arbete och utgivning. Fotografisk bokutgivning är ingenting man tjänar stora pengar på så stipendiet är välkommet. Men framförallt känns det skönt att få en klapp på axeln, uppmuntran för det jag gör. Det känns som ett erkännande, säger Rikard Laving som tillbringat helgen i Köpenhamn för att färdigställa hängandet av en samlingsutställning där bilder från hans senaste fotobok, "Abstract Dialogue" ingår.

Berätta om boken!

– Det är en abstrakt serie där fotografisk framkallningsteknik är i fokus. Bilderna skiljer sig ganska mycket från det dokumentära jag gjort tidigare. Det här mer åt det konstnärliga, bilderna blir nästan som målningar och skildrar en period i mitt liv för två år sedan. Jag höll på att kopiera upp gamla bilder till en utställning i Paris och slängde till en början alla de som av olika anledningar inte blev som jag ville. Efter ett tag började jag spara dem och upptäckte att jag gillade dem väldigt mycket och det blev en avstressningsprocess att jobba vidare med dem, säger han.

Du har tidigare fått stipendium från författarförbundet, vad skiljer det här från tidigare?

– Tidigare har jag fått ettåriga stipendier, det här är treårigt och delas ut retroaktivt för förra året, men sträcker sig sedan ända till 2019. Jag ska nu försöka slutföra ett längre dokumentärs projekt som jag jobbat med i 20 års tid. Närmast ställer jag ut på ett galleri i Wien och under nästa år finns planer för en stor utställning här i Nyköping.