Roligt, romantiskt och knasigt är det när filmen "Shakespeare in love" blir teater. Alexander Karim och Sofia Ledarp spelar kärleksparet i en uppsluppen tre timmar lång föreställning. Foto:

Roligt och romantiskt när Shakespeare blir kär på scenen

Recension

Filmen "Shakespeare in Love" var en av 1990-talets allra mysigaste romantiska komedier. Joseph Fiennes som Will Shakespeare och Gwyneth Paltrow som Viola De Lesseps bildade ett av filmhistoriens mest minnesvärda kärlekspar i en berättelse som är en fri fantasi kring verkliga och uppdiktade personer i William Shakespeares London.

Will Shakespeare lider av skrivkramp, men möter sin musa i form av den teatertokiga Viola De Lesseps och skriver "Romeo och Julia", en pjäs som vart efter manuset blir färdigt växer fram på teatern The Rose.

I det Elizabethanska England är det inte tillåtet för kvinnor att spela teater, varför en ung man får spela Julia. Rollen som Romeo går till en oerhört begåvad ung skådespelare som dyker upp från ingenstans på en knasig audition.

Vad Will inte vet är att Romeo i själva verket spelas av Viola som klätt ut sig till man, och att hon ska gifta sig med den högadlige Lord Wessex och flytta till Amerika inom ett par veckor.

Att ett filmmanus som så lustfyllt skildrar teater och förälskelse också blir pjäs känns inte långsökt. Nu är den översatt till svenska och spelas på Kulturhuset Stadsteaterns stora scen med Alexander Karim och Sofia Ledarp i huvudrollerna.

Och visst slår det gnistor om kärleksparet och visst bjuds publiken på en färgsprakande och kul föreställning med massor av tokiga kostymer, knäppa karaktärer, underhållande ensemblenummer och kraftfull musik. Om man är på det humöret är det bara ge sig hän och stänga världen ute i tre timmar.

Här finns mycket att har roligt åt. Framför allt Dan Ekborgs fjolliga teaterchef och Bahador Foladi som den obegåvade skådespelaren John Webster. Men även Katarina Ewerlöfs arroganta drottning Elizabeth I.

Dessvärre känns det dock som att en del av magin från filmen gått förlorad vid adaptionen till scenen. Passionen mellan Viola och Will och kärleken till poesin och dramatiken drunknar lite i all buskis.

Sedan har tiden gjort sitt med historien. Det är ju inte bara så att Gwyneth Paltrow numera snarare förknippas med sin försäljning av pseudomedicinska hälsoprodukter än sitt skådespeleri och Joseph Fiennes med sin gestaltning av den gravt obehagliga kommendören Waterford i dystopiska tv-serien "The Handmaid's tale". När filmen "Shakespeare in Love" hade premiär för 20 år sedan hade vi varken auditions till "Idol" eller begrepp som kulturman att referera till. I dag känns hela idén om kvinnliga musor lite daterad.

Teater

Shakespeare in love

Av Lee Hall efter Marc Norman och Tom Stoppards filmmanus.

Svensk översättning: Calle Norlén.

Regi: Ronny Danielsson

Medverkande: Alexander Karim, Sofia Ledarp, Peter Gardiner, Shebly Niavarani, Dan Ekborg, Gunilla Röör, Christer Fant, Lars Lind, Katarina Ewerlöf, med flera

Musik: Martin Östergren och Mathias Venge

Koreografi: Roger Lybeck

Scenografi: Lars Östbergh

Kostym: Annsofi Nyberg

Kulturhuset Stadsteatern, Stockholm

Läs också

( 5 st )

Läs mer om dessa ämnen

Kultur/Nöjerecensionteater
Relaterat