• Lenke Rothman, här på en bild från 1959. Rothmans konst är den första att visas i Sörmlands museums nya lokaler i Nyköping i höst. Första delen av utställningen öppnar redan i veckan, i Forum för levande historias lokaler i Stockholm. Foto:
  • Lenke Rothman, Ansikte i plast med guldtrådar, 1975 Foto:
  • Bild från Sörmlands museums utställning om Lenke Rothman "Att hopfoga den sönderfallande världen" som just nu visas på Forum för levande historia i Stockholm. Foto:
1/

Rothman ville foga ihop världen

NYKÖPING

På torsdagen är det vernissage för Sörmlands museums första utställningsdel om konstnären Lenke Rothman – "Att hopfoga den sönderfallande världen” på Forum för levande historia i Stockholm. I höst fortsätter utställningen i museets nya lokaler i Nyköping.

Lenke Rothman överlevde tre koncentrationsläger och kom som 16-åring till Sverige 1945. Det är första gången på tio år som hennes verk visas i Sverige.

– Lenke Rothmans konstnärskap är väldigt bra och framförallt väldigt starkt. När vi började diskutera invigningsutställning föreslog vår enhetschef Lars- Erik Wahlberg Lenke Rothman. Hon kändes självklar då hennes konst på olika sätt väver samman alla de verksamheter som Sörmlands museum håller på med, säger Karin Lindvall, länsmuseichef vid Sörmlands museum.

Utställningen som öppnar på Forum för levande historia är den första av två fristående delar, båda producerade av Sörmlands museum.

Första delen handlar om trauma, minnesbearbetning och konsten som läkande process och den pågår från den 14 juni fram till den 1 september. Den andra delen – som öppnar vid invigningen av Sörmlands Museums nya lokaler i Nyköping den 24 november – lyfter samtid, framåtblickande och konsten som visionärt verktyg.

– När vi kontaktade Lenkes son visade det sig att även Forum för levande historia ville göra en utställning om Rothman. Vi bestämde oss därför för att samarbeta. Den del som nu öppnar i Stockholm kommer bakas in i den andra, betydligt större, delen när museet öppnar i Nyköping i höst, säger Lindvall.

Under sin konvalescensperiod i Sverige påbörjade Lenke Rothman sitt konstnärskap genom skisser och måleri, trots upprepade vistelser på sjukhus då hon behandlades för svår tuberkulos. Centralt är hennes arbete med att foga ihop och sy samman fragment av minnen, symboler och objekt.

När Sörmlands museums nya lokaler öppnar visar Rothmanutställningen även två samtida konstnärer i dialog med Lenke Rothmans konstnärskap.

– De teman, frågor och känslor som hennes verk kretsar kring är lika aktuella som angelägna idag, säger Karin Lindvall.

Ingrid Lomfors, överintendent på Forum för levande historia, är stolt över att visa Lenke Rothmans konst för en bredare publik.

– Hon är en framstående konstnär och det finns mycket att lära av hennes konstnärskap som har bäring på vår tid. Hur flykt, trauman och rasism påverkar en individ och hur konsten kan fungera som en läkande kraft. Lenke Rothman närde en önskan om att få ”sy ihop ord och händelser”. Att foga samman delar som gått sönder blev en drivkraft som konstnär, överlevande från Förintelsen och människa, säger hon i ett pressmeddelande.

Sonen berättar

Forum för levande historias överintendent Ingrid Lomfors inleder vernissagen den 14 juni. Under kvällen berättar även Elias Arnér, son till Lenke Rothman, om hennes konstnärskap och curatorerna Olivia Berkowicz och Joanna Nordin, Sörmlands museum, berättar om utställningen. Musik och stycken ur Lenke Rothmans poesi framförs av Nils Harning och Alexandra Lindholm. Vernissagen startar klockan 17.

Lenke Rothman

Lenke Rothman (1929-2008) studerade på Konstfack i Stockholm under åren 1951-1955.

Hennes verk har presenterats över hela Sverige, samt i internationella sammanhang.

1976 blev hon invald som ledamot i Kungliga Akademien för de fria konsterna.

1991 erhöll hon Prins Eugen-medaljen för framstående konstnärlig verksamhet.

Hennes verk visades senast på Dunkers kulturhus, Helsingborg (2008), Moderna Museet, Stockholm (2003), Historiska museet, Stockholm (2000), Malmö konsthall (1990).

Utställningen på Forum för levande historia visas till den 1 september.

Del två har vernissage i samband med invigningen av Sörmlands museums nya lokaler i Nyköping den 24 november.

Utställningsprojektet är ett samarbete mellan Sörmlands museum och Forum för levande historia som cureras av Olivia Berkowicz och Joanna Nordin på Sörmlands museum.

Läs mer om dessa ämnen

Sörmlands Museum