Sommarens evenemangsperiod rör sig sakta mot sitt slut och med det gör sig höstprogrammet redo att ta vid. I Oxelösund är det en hel del som står uppdukat. Först ut är Ronnie Gardiner Kvartett som kommer till Sankt Botvids kyrka för en jazzkonsert i början av september. Ronnie Gardiner har av många lyfts fram som en av de största inom svensk jazz och har genom sin karriär spelat med legender som Dizzy Gillespie och Dexter Gordon. Det hela är en del av ett nytillkommet koncept i Oxelösund – ”Högt i tak”, arrangerat av Anna Källdén. Tanken är att genom musiken starta i gång det som hon kallar för publiksamtal, ett upplägg där vem som helst ges möjlighet att dela med sig av personliga berättelser, tankar eller insikter.

– Man kan berätta något om sig själv eller så kan man berätta något som man hört från någon annan. Det genomförs enligt den klassiska berättartraditionen, att man för saker vidare. Upplägget är att vi kommer ha musik varannan månad och däremellan publiksamtal, säger Anna Källdén, som till vardags jobbar som koordinator på Nyköpings kommun.

På Koordinaten blir det teater som en bit in i september inleder hösten, då med Scenkonst Sörmlands tolkning av Henrik Ibsens ”Ett dockhem”. Pjäsen spelades i Teaterladan ute på Nynäs i somras och gör nu ett stopp i Oxelösund i samband med en turné.

Artikelbild

| Sveriges okrönta jiddischdrottning Louisa Lyne är en av alla musiker och skådespelare som gästar Oxelösund i höst.

Koordinaten fortsätter sedan med ett musikaliskt Malmöbesök när Louisa Lyne & di Yiddishe Kapelye gästar i början av oktober. Louisa Lyne har beskrivits som Sveriges egen jiddischdrottning som på ett unikt sätt tolkar den annars lite marginaliserade sångtraditionen.

– Det är en jättefin ensemble. Louisa Lyne är en svensk tjej som upptäckte språket jiddisch i vuxen ålder och som därefter har utforskat det, både genom sin egen och andras musik, berättar Marie Anstadius, kulturkoordinator på Oxelösunds kommun.

I mitten av oktober är det dags för ett återbesök, ”en favorit i repris”, förklarar Marie Anstadius. Då kommer folkbandet Spöket i köket till Oxelösund.

– Det är ett helt fantastiskt band, med tio personer på scen som spelar både skandinavisk och kanadensisk folkmusik. Väldigt ösigt. Det var ett tag sedan de var här, senast var 2016.

Artikelbild

| Bandet Spöket i köket gör på nytt ett besök i kuststaden.

En bit in i november blir det mer teater när Västanå Teater gör ett stopp i Oxelösund med sin föreställning ”Fröken”. Det är folkmusikerna Magdalena Eriksson och Alva Granström som i både ord och toner kommer berätta om vägfararen Fröken.

– ”Fröken” bygger på texter av Sara Lidman, om människor som är utsatta och kantstötta. Den här berättelsen handlar om en kringresande barberare som folk gör lite narr av, säger Marie Anstadius.

Artikelbild

| Det blir gripande teater med Magdalena Eriksson och Alva Granström från Västanå Teater

Hösten rundas sedan av på samma sätt som den började – med jazz. I slutet av november stundar nämligen en konsert med Grammis-belönade artisten Amanda Ginsburg.

– Det är en ny stjärna på jazzhimlen. Hon sjunger på svenska med ett uttryck som påminner om Monica Zetterlund. Det tror jag kan bli en jättebra grej, säger Marie Anstadius.