Stefan Eriksson har hört och sett alla bidrag. Foto:

Schlager-Stefan: "Benjamin Ingrosso är en given finalist"

Melodifestivalen

Vår utsända Melodifestivalexpert Stefan Eriksson sätter betyg på alla bidragen i Melodifestivalens första deltävling.

Årets första deltävling av Melodifestivalen avgörs i Karlstad. Det är ett jämnt startfält med många bra låtar som slåss om två finalplatser. Spridningen är stor mellan olika genrer och det är inte alldeles enkelt att bena ut vilka som går till final.

Det finns dock en given finalist den här veckan och det är Benjamin Ingrosso som har det snyggaste scennumret och levererar riktigt bra. Han borde gå direkt till final.

Vem den andra finalisten blir är mer svårtippat men närmast till hands ligger Kamferdrops eller Sigrid Bernson. Veckans skräll skulle kunna vara John Lundvik med sin powerballad.

Startnummer: 1 Artist: Sigrid Bernson Låt: Patrick Swayze Betyg: 3 Sigrid Bernson är först ut på scenen i årets Melodifestival och hon öppnar tävlingen med ett riktigt fartigt nummer. Det handlar om en svängig poplåt som har en vass refräng som sätter sig i huvudet direkt efter första lyssningen. Sigrid har bra energi på scenen och levererar bra i det här numret som innehåller mycket dans. Det svåraste inslaget är i slutet av låten när hon hissas upp i luften i ett klassiskt Dirty Dancing-lyft. Det här bidraget kan gå långt ikväll och skulle rentav kunna gå direkt till final men kanske att en Andra chansen-biljett är mer realistiskt att tro på.

Startnummer: 2 Artist: John Lundvik Låt: My Turn Betyg: 4 John Lundvik gör debut i Melodifestivalen och är kanske mest känd som låtskrivare och före detta friidrottare. John har en snygg pampig ballad som byggs upp succesivt och han har en av deltävlingens starkaste röster. Låten känns som en ganska klassisk Eurovision-ballad som vi ofta hört i de sammanhangen. Den har snygga verser och en riktigt bra refräng, men tyvärr så brukar den här typen av ballader ha mycket svårt att göra sig gällande i tävlingen. Personligen gillar jag låten skarpt och numret är snyggt och skulle förtjäna en topplacering. Jag är dock rädd för att John får kämpa i motvind.

Startnummer: 3 Artist: Renaida Låt: All the feels Betyg: 2 Nyköpingstjejen Renaida har en modern låt som ligger i tiden och hon bjuder dessutom på ett fartfyllt nummer med mycket dans. Låten saknar dock en tydlig hook och tenderar att bli aningen anonym, det vägs dock upp en hel del av hennes fartiga scennummer som hon levererar med mycket glädje. Men konkurrensen den här veckan är tuff och frågan är hur långt det här räcker? Renaida får slå ur underläge och hoppas på att den unga tv publiken är med på noterna. Jag tror inte det räcker hela vägen för det här bidraget, andra chansen i bästa fall men kan lika gärna falla ur tävlingen.

Startnummer: 4 Artist: Edward Blom Låt: Livet på en pinne Betyg: 1 Edward Blom står för veckans stora spektakelnummer, jag vet knappt var jag skall börja när jag ska försöka förmedla vad ni kommer få se därhemma. Edward sjunger om mat: spädgrisar, biff tartare, hummer och nygräddat rågbröd. På scenen finns dansare som skall likna ostar, vindruvor, humrar och jordgubbstårtor. Lägg därtill en mycket nervös Edward Blom som ska försöka sjunga mitt i all röra, vilket han haft uppenbara problem med under de inledande repetitionerna. Han ger ett osäkert och nervöst intryck och har inte övertygat på repetitionerna. Bidraget tillhör ändå de mer betrodda den här veckan men för mig känns detta helt obegripligt. Kan folk verkligen vilja rösta på det här tramset?

Startnummer: 5 Artist: Kikki Danielsson Låt: Osby Tennessee Betyg: 4 Kikki Danielsson deltar i Melodifestivalen för tionde gången och det var 40 år sedan hon tävlade första gången. Men den här gången bjuder hon inte på någon schlager utan istället en countrydoftande låt med en meningsfull text, skriven av Katrineholmssonen Sulo. Det är en låt som berättar Kikkis livshistoria på tre minuter. Texten är fin med mycket känslor som Kikki förmedlar på ett trovärdigt sätt. Det är en riktigt bra låt i sin genre och Kikki har känts trygg och stabil på repetitionerna och inte gjort några misstag. Det som talar emot Kikki är att den här typen av låtar brukar ha svårt att nå någon större framgång och det kan bli tufft för Kikki att nå någon framskjuten placering, "Osby Tennessee" riskerar försvinna i det här startfältet.

Startnummer: 6 Artist: Kamferdrops Låt: Solen lever kvar hos dig Betyg: 3 Kamferdrops tillhör de mer betrodda artisterna den här veckan. Det handlar om en låt på svenska med en riktigt bra refräng som fäster bra och med skönt saxofonbeat. Det är många Kamferdrops på scenen och alla ser likadana ut så det är svårt att veta vem som är den riktiga sångerskan. Scennumret sticker också ut en del då man använder sig av magi i numret. Tobbe Trollkarl dyker nämligen upp i och trollar. "Solen lever kvar hos dig" är en mycket trallvänlig låt som är medryckande och som helhet blir det här riktigt bra. Jag tror det här bidraget är med och slåss om en framskjuten placering, skulle kunna vara en finalist och borde åtminstone kunna ta sig till andra chansen.

Startnummer: 7 Artist: Benjamin Ingrosso Låt: Dance You Off Betyg: 5 Benjamin Ingrosso gjorde succé i Melodifestivalen ifjol och återvänder nu till tävlingen med en likande låt . Den här är kanske inte lika direkt som fjolårets bidrag utan kräver nog fler lyssningar för att komma till sin rätt, men Benjamins stora styrka ligger i ett enormt snyggt scennummer. Benjamin har lysrör bakom sig på scenen som blinkar och byter färger under låten. Det här tror jag kommer att se riktigt snyggt ut i tv-rutan. Benjamin ger dessutom ett självsäkert intryck. Det här är en given finalist den här veckan och allt annat vore en stor överraskning. Benjamin förtjänar en finalplats med det här supercoola numret!

Följ Stefan Erikssons liverapportering från Melodifestivalen här!

Så röstar du:

Telefonröster: 099 208 XX (= respektive bidrags startnummer), 3,60 kr per röst . 099 908 XX (= respektive bidrags startnummer), 9,90 kr per röst, varav 9,20 till Radiohjälpen.

SMS-röster: 72 211 med texten XX (= respektive bidrags startnummer) för 3:60 SMS. 72 999 med texten XX (= respektive bidrags startnummer) för 9:90 SMS (varav 9,20 till Radiohjälpen)

Byt ut XX mot startnumret på det bidrag du vill rösta på. Vill du till exempel lägga din röst på bidrag nummer 2 byter du ut XX mot 02.

Det går även att rösta via SVT:s Melodifestivalen-app.

Melodifestivalens första deltävling från Karlstad sänds i SVT1 lördag 3 februari klockan 20.00. Programledare är David Lindgren och Fredrik ”Fab Freddie” Svensson.

Källa: SVT

Läs mer om dessa ämnen

Melodifestivalen