• Foto:
 • 1. Artist: Mendez Låt: Everyday Betyg: 3 Mendez har en av tävlingens mest medryckande låtar, det svänger rejält om det här bidraget och det är en låt med en vass refräng. Låten går också väldigt bra på alla spellistor runt om i landet och det bevisar att folk gillar den här låten. Mendez har dock dragits med en förkylning i veckan och har tidigare haft stora problem med sången och förkylningen lär knappast göra saken bättre. Han har medvetet tagit det lite lugnt på repetitionerna i veckan och det har nog varit klokt. Jag tycker dock att sången blivit något bättre under turnén och skulle Mendez leverera ikväll så skulle det här bidraget kunna komma ganska högt upp i resultatlistan men den kommer få mycket svårt att vinna. Mendez får vara nöjd med en hyfsad placering.
 • 2. Artist: Renaida Låt: All The Feels Betyg: 3 Nyköpingstjejen Renaida har gått från klarhet till klarhet och jag tycker hon utvecklats mycket under den här turnén. Renaida gjorde ett bra framträdande förra veckan i andra chansen och gör den här låten med mycket attityd, vilket behövs. Jag var inte så förtjust i låten när jag hörde den första gången men den har vuxit en hel del. Renaida levererar dessutom låten med massor av energi och gör verkligen sitt på scenen men jag är rädd för att det inte kommer hjälpa i den här konkurrensen. Det är alldeles för tufft motstånd i finalen och hon kommer få det tufft ikväll. Jag är rädd för att det här kommer hamna i botten av resultatlistan.
 • 3. Artist: Martin Almgren Låt: A Bitter Lullaby Betyg: 3 Martin Almgren har en fantastiskt bra låt med en grym refräng. Han har också en riktigt bra röst och sjunger väldigt bra, han är säker på scenen och gör inga misstag. Den enda minuset är scenkläderna som är väldigt tråkiga, jag önskar man hade kunnat hitta lite roligare kläder. Det drar ner helhetsintrycket en del men Martin kommer leverera vad han kan ikväll det tvivlar jag inte på, den här låten är också effektiv men på något sätt så känns det ändå som den försvinner i mängden. Kanske för att scennumret blir väl enkelt, det skulle nog behövt hända lite mer på scenen. Jag gillar låten mycket men är rädd för att den glöms bort i det här startfältet och tror det kan bli svårt att nå en bra placering.
 • 4. Artist: John Lundvik Låt: My Turn Betyg: 5 John Lundvik har ett mycket intressant bidrag i sin avskalade pianoballad. Det här är en riktigt bra låt som dessutom växer ordentligt efter flera lyssningar. John har en superröst som passar den här låten riktigt bra. Han har övertygat på repetitionerna i veckan och han känns väldigt lugn och trygg på scenen. Han har också riktigt bra utstrålning och man fångas av det här bidraget. Jag tror det här bidraget kan få bra med röster både från internationella juryn och svenska folket. John Lundvik skulle mycket väl kunna vinna hela Melodifestivalen, jag skulle i varje fall inte bli överraskad om så blev fallet. Det här bidraget får absolut inte underskattas, vore också en värdig representant för Sverige i Eurovision Song Contest.
 • 5. Artist: Jessica Andersson Låt: Party Voice Betyg: 3 Jessica Andersson är rutinerad i dessa sammanhang och det märks också när man ser henne på alla repetitioner. Hon är säkerheten själv och levererar alltid väldigt bra, framförallt så brukar hon alltid ha en extra växel att plocka fram när det verkligen gäller. Hon har också en enorm utstrålning och karisma på scenen, ett fullblodsproffs skulle man kunna säga. Den här gången är hon i final med en riktig partylåt och den enda låten i finalen som har lite schlagervibbar. Det är en fräsch och modern poplåt som inte alls är så tokig men jag har ingen riktigt feeling för att det här bidraget skulle kunna vinna. Det känns mer som ett bidrag som kan hamna i mitten av resultatlistan. Jessica får nog vara glad om hon når en placering på övre halvan av resultatlistan.
 • 6. Artist: LIAMOO Låt: Last Breath Betyg: 3 LIAMOO tillhör årets snackisar och många har trott väldigt mycket på det här bidraget men jag har varit mycket tveksam redan från början. Jag tycker absolut inte att det här är någon vinnarlåt, den är för blek. Låten har en bra refräng men de rappade verserna är inte roliga, det drar ner helhetsintrycket på det här bidraget. Dessutom så blir scenframträdandet väldigt mörkt och med massor av rök på scenen som gör att LIAMOO försvinner, tycker man saknar närheten till honom. Han når inte riktigt fram till tittarna vilket kan påverka det här numret negativt. Han tillhör fortfarande favoriterna men jag tycker definitivt att det är en favorit i fara.
 • 7. Artist: Samir & Viktor Låt: Shuffla Betyg: 4 Samir & Viktor tävlar med låten ”Shuffla” som enligt mitt tycke är deras bästa Melodifestivalbidrag. Det är en otroligt fartig låt och Samir & Viktor levererar mycket glädje på scenen och killarna sjunger också mycket bättre än tidigare och har utvecklats som artister. Den här låten är en av årets mest populära låtar och Samir & Viktor har mycket fans bland barnen vilket gör att den kan dra till sig mycket röster från folket. Frågan är bara vad den Internationella juryn tycker om det här bidraget, dem har tidigare inte gett speciellt höga poäng till Samir & Viktor, frågan är om det här kommer falla juryn bättre i smaken. Hur som helst så tror jag att duon kan nå sin bästa placering hittills i Melodifestivalen och om bara svenska folket hade styrt den här tävlingen så hade det här bidraget kunna varit med i toppstriden. Nu är det mer realistiskt att tro på en placering bland de sex främsta.
 • 8. Artist: Mariette Låt: For You Betyg: 4 Mariette har varit hårt betrodd på förhand vilket hon var även ifjol. Jag tycker dock att hennes förra låt var klart starkare än årets bidrag. Hon gör ett snyggt scenframträdande och jag gillar pyramiden som hon står uppe på, numret som helhet blir snyggt men tyvärr tycker jag låten är väl enkel för att vinna hela Melodifestivalen, den är absolut inte dåligt men ingen vinnarlåt. Jag tror dock att Mariette kommer vara med och strida högt upp i resultatlistan och lär kunna sluta bland de fem främsta men jag är frågande till om det verkligen räcker hela vägen fram.
 • 9. Artist: Felix Sandman Låt: Every Single Day Betyg: 5 Felix Sandman är en lysande stjärna i årets Melodifestival, han gör sin spröda ballad med en enorm inlevelse och känsla. Felix sjunger också riktigt bra och hela numret blir trovärdigt och han förmedlar en känsla som berör. Han känns också otroligt säker i sitt framträdande, låten växer sig också allt starkare och starkare. I veckan gick den upp i topp på Spotify. Det borde vara en indikation på att folk tagit den här låten till sig, det är min absoluta favorit i årets finalfält. Felix skulle vara värd att vinna hela finalen och det här kan bära hela vägen till Lissabon, se upp!
 • 10. Artist: Margaret Låt: In My Cabana Betyg: 3 Margaret gick vidare till final från Andra Chansen förra veckan med sin partylåt. Margarets låt har också vuxit en del från sin deltävling liksom scennumret. Tyvärr stöter hon på alldeles för tufft motstånd i den här finalen. Bidraget kan lyckas sno åt sig en del poäng från den Internationella juryn men det blir nog mycket svårare att övertyga svenska folket. Jag är rädd för att Margarets schlageräventyr slutar i Stockholm, det här bidraget kommer inte ha med utgången av tävlingen att göra. Låten ”In My Cabana” riskerar att hamna i botten av resultatlistan.
 • 11. Artist: Benjamin Ingrosso Låt: Dance You Off Betyg: 5 Benjamin Ingrosso är kanske årets största favorit och beskriver själv sin låt som väldigt modern och nyskapande. Benjamin anser också att låten borde passa även utanför Sveriges gränser. Benjamin Ingrosso har finalens snyggaste scennummer, det här numret sticker också ut i finalen och det känns väldigt Eurovisionsanpassat. Han är ett superproffs på scenen och har imponerat under repetitionerna och han gör sällan några misstag. Det här bidraget är definitivt med och slåss om slutsegern och han är helt klart en berättigad förhandsfavorit och jag skulle inte alls bli förvånad om Benjamin lyckas vinna årets Melodifestival.
 • 12. Artist: Rolandz Låt: Fuldans Betyg: 2 Rolandz lyckades segla sig direkt till final i sin deltävling, det här humorbidraget kan väl vara lite roligt på sitt sätt men hör egentligen inte hemma i finalen. Det fanns bättre bidrag att ha med i en final men svenska folket har en förmåga att gilla den här typen av bidrag. Rolandz borde dock inte få samma positiva respons från Internationella juryn ikväll. Det lär bli juryn som fäller det här bidraget, svenska folket kan säkert återigen ge dem en hel del poäng men det lär inte räcka till någon framskjuten placering. Vi får hoppas att det här bidraget stoppas i tid för det vore en fullständig katastrof att skicka det här till Lissabon.
1/

Schlager-Stefan om låtarna – "Ingen riktig monsterhit"

Melodifestivalen

Det har återigen blivit dags för final i Melodifestivalen, efter en sex veckor lång turné är vi äntligen framme i Friends Arena.

Årets finalfält håller jämn klass och jag tycker vi har en hög lägsta nivå men det finns ingen riktig monsterhit i finalen. Det finns ingen Loreen och ingen Måns Zelmerlöw.

Det är istället en ganska jämn final där det finns många olika segerkandidater och jag skulle vilja säga att det är svårtippat i år. Man saknar en tydlig vinnarkandidat, det finns ingen storfavorit utan många bidrag som skulle kunna vara slutvinnare.

Det kommer som vanligt handla mycket om vad den Internationella juryn röstar på och det är ju inte alltid som den är överens med svenska folket. Det finns dock en knapp förhandsfavorit i Benjamin Ingrosso. Benjamin har ett nummer som sticker ut och en låt som känns modern och han är ett superproffs på scenen, det kan bli svårslaget.

Men jag fortsätter också att tro på Felix Sandman, hans låt blir allt populärare och killen gör den här låten med stor inlevelse, det här skulle kunna vara en vinnare.

John Lundvik får heller inte räknas bort, han sjunger superbra och en låt som skulle kunna passa både juryn och folket.

Läs också

( 4 st )

Läs mer om dessa ämnen

Kultur och NöjeNöje MusikMelodifestivalenMusik
Relaterat