Carl Wellander har bland annat med sig en hel flock kor till Galleri Sjöhästens samlingsutställning "Mina vänner" som öppnar i dag lördag. Foto:

Sjöhästen samlar sina vänner

Konst/Nyköping

Favoritalster och ny experimentell konst samsas i utställningen "Mina vänner" som avslutar vårsäsongen på Galleri Sjöhästen i Nyköping.

Galleristen Hannele Heiskanen har samlat nio konstnärer i samlingsutställningen "Mina vänner", som har vernissage i dag lördag.

– Det är konstnärer som tidigare ställt ut hos mig och även nya bekantskaper som jag tycker känns väldigt roligt att få visa upp för publiken här i Nyköping, säger Hannele Heiskanen som är särskilt glad över att ha fyra sörmlänningar med i årets uppställning.

Carl Wellander, Tina Jacobsson och Christer Trogstam är alla från Nyköping, medan Thomas Wahlström är bosatt i Eskilstuna.

– Jag tycker det är viktigt att ge plats för lokala konstnärer och även för de som är lite mer "up-and-coming", det blir en skön mix med konst som jag verkligen älskar här i galleriet, säger Heiskanen.

Nyköpingskonstnären Christer Trogstam finns också representerad... Foto:

Tina Jacobsson debuterade i utställningssammanhang på NK-villan i somras. Med på Sjöhästen har hon färgstarka målningar i mixed media.

– Det känns fantastiskt att ställa ut här och blandningen av keramik, måleri och skulptur tror jag tilltalar en väldigt varierad publik. Olika stilar och konstnärer drar olika publik och det kan bli spännande, säger hon.

Eskilstunakonstnären Thomas Wahlström beskriver sig själv som mångsysslare. Förutom att måla ägnar han sig även åt att skriva såväl poesi och är även en välkänd figur i musikerkretsar - han sjunger och skriver även texterna i punkbanden Bleak Outlook (som fick pensionärer att fly under en spelning i fjol) och Aggressive Soccer Moms.

"De blev så poppis så jag slutade göra dem."

Med på utställningen i Nyköping har han bland flera olika tekniker det som kommit att bli lite av hans signaturbilder.

– Första gången jag visade dem var på Sollentunamässan för 20 år sedan. De blev så poppis så jag slutade göra dem. Men sedan smyger de sig tillbaka på olika sätt, de här skulle jag vilja säga är tillbaka där jag började. Avskalat och med en väldigt grafisk känsla, säger han om oljemålningarna som poppar i det vita galleriet.

Carl Wellander visar skulpturer i rakubränd keramik och i brons. Både djur och människor stoltserar på utställningspodierna i lokalerna.

– Det är ett tvärsnitt av det jag håller på med. Det är kor....faktiskt ett helt kosläpp, hästar och människor, men också en del odjur och mytologiska varelser.

...liksom Thomas Wahlström från Eskilstuna. Foto:

Att vara med i samlingsutställningen berikar, tycker även Wellander.

– Oerhört mycket faktiskt. Det händer saker med konstverken när de sätts i andra sammanhang tillsammans med de andra konstnärernas verk, säger han.

Utställningen blir den sista för vårsäsongen, galleriet stänger för sommaren den 20 juni och öppnar åter igen i höst.

Vernissage idag

Utställningen "Mina vänner" har vernissage i dag lördag och pågår till den 20 juni.

Årets konstnärer är: Carl Wellander, Tina Jakobsson och Christer Trogstam från Nyköping, Thomas Wahlström från Eskilstuna, Arjuna Geir Aasehaug och Vivianne E Rosqvist från Göteborg, Berit Norrbelius Lindberg från Gävle, Susanne Kullman från Hillared och Liv Borglund från Malmö.

Läs mer om dessa ämnen

utställning