Det var i samband med jubileumsåret 2017 som Scensommarkväll först såg dagens ljus, ett evenemang där besökarna erbjuds musikkonserter i den historiska miljön kring Nyköpingshus. Då var det klassisk musik som huvudsakligen låg i fokus – i dag har repertoaren växt.

– Vi har nog twistat till det lite i alla fall. Tidigare så var det ju lite mer klassisk musik men i år är det mer folk- och världsmusik, säger Anna Öhrner, kulturprogramansvarig på Nyköpings Arenor.

Evenemanget arrangeras i samarbete med Scenkonst Sörmland. Bland banden som uppträder syns trion Chesaba vars musik har beskrivits som en hyllning till afrikansk kultur. Gruppens uttryck präglas i stort av improvisation influerat av afrikanska och jazziga tongångar. Utöver det bjuds det på argentisk folklore med Liliana Zavala Trio och rockig turkisk folkmusik med gruppen Gadjos. För alla tv-spelsnördar lär även familjekonserten med Frans & Malin få pulsen att stiga några varv. På menyn står musik från spel som Fortnite, Super Mario, Pokémon, och Lego Harry Potter.

Artikelbild

| För gruppen Gadjos är det turkisk folk som gäller, präglat av rock och funk ifrån landets 70-tal.

– Tv-spelsmusiken tycker jag är jätterolig. Det är två unga slagverkare som tolkar musik från både äldre och nyare tv-spel. Det kanske kan locka ungdomar som inte skulle gå i vanliga fall, säger Anna Öhrner.

Det är som sagt tredje året som det här arrangeras, kan man anta att detta kommer vara ett stående inslag varje ­sommar i Nyköping?

– Ja, jag hoppas verkligen det. Vi märkte att det uppskattades redan under jubileumsåret, så vi kommer fortsätta. Sedan kan ju innehållet ändras över tid, det får vi se.

Vad ser du själv mest fram emot i år?
Artikelbild

| Frans & Malin bjuder på tv-spelsmusik på instrument som marimba och vibrafon, blandat med elektroniska verktyg.

– Det är nog familjekonserten med Frans & Malin, och så tror jag att Gadgos blir jättekul också. Jag hoppas att alla verkligen tar chansen och kommer hit. Ofta går man kanske på en konsert för att man känner igen namnet på artisten men det här är verkligen kvalitativ musik.