• Nyköpings Kammarkör ger även i år en traditionell julkonsert i Culturum i Nyköping. Veckan är fylld med julmusik, i kväll står Joyvoice Nyköpingskör på scen i S:t Botvids kyrka i Oxelösund.
  • Foto:
  • Och senare i veckan spelar både Timo Räisänen och Pernilla Andersson på Skottvång.
1/

Späckat konsertschema skapar god julstämning

NYKÖPING/OXELÖSUND/LAXNE

Julkonserterna duggar tätt i adventstider. Och med piskande regn och plusgrader ute är det ett vinnande koncept för att skapa julstämning i mörkret. På onsdagen uppträder Joyvoice Nyköpingskör i S:t Botvids kyrka i Oxelösund och senare i veckan vankas både juliga popdängor och klassisk kammarkonsert i SN:s område.

På tisdagskvällen fyllde Mello-artisten John Lundvik och saxofonisten Johan Stengård S:t Nicolai kyrka i Nyköping till sista plats. Lika välfyllt väntas det bli när Nyköpingskören Joyvoice besöker S:t Botvids kyrka i Oxelösund i dag onsdag. Förutom den 120-personer stora kören uppträder även Nyköpingsbandet PEAK och Emma & Greta med rötter i Sörmland och Hälsingland.

– Vi har slutsålt, 300 biljetter har gått åt i en väldig fart och alla intäkter går oavkortat till Musikhjälpen som alltså får en väldigt fin bössa, säger Jonna Torstensson som arrangerar konserten tillsammans med klasskompisen Ellinor Nilsson.

Duon studerar tillsammans på Musik- och eventarrangörutbildningen på Campus Nyköping och julkonserten i Oxelösund är deras examensprojekt. Till sommaren är den tvååriga utbildningen i hamn.

– Vi kände båda starkt att vi ville göra en julkonsert. Och inte av den traditionella sorten där alla sitter still, utan en konsert med härlig stämning, glädje, gemenskap och en mix som både är fridfull och dansvänlig. Och där publiken gärna får både dansa och sjunga med, säger Jonna Torstensson och fortsätter:

– S:t Botvids kyrka passar väldigt bra till detta så valet av lokal var givet, säger Torstensson som själv har ett förflutet som körledare i Joyvoice i Kungälv där hon tidigare bodde.

Den som inte lyckats knipa en biljett till eventet i kuststaden behöver inte misströsta. Redan på fredag väntar nya chanser. I Nyköping uppträder nämligen Fröken Elvis (läs mer i SN från den 3 december) och vid Skottvångs gruva blir det ett kärt återseende. Artisten Timo Räisänen - som gjorde en bejublad konsert där i somras - återvänder nu för att på sitt alldeles eget vis tolka julen.

Skottvång gasar på med julkonsert även på lördagen. Scenen är då vikt för artisten Pernilla Andersson som för första gången någonsin ger sig ut på julturné. Med i bagaget finns såklart hyllade albumet ”Vintersånger från Garbo” som släpptes i fjol liksom purfärska singeln, ”Det fryser på Norrmälarstrand igen” som släpptes för bara ett par veckor sedan.

– ”Det fryser på Norrmälarstrand igen” är en sång om att trots svårigheter se framåt med tillförsikt, säger Pernilla Andersson på arrangörens hemsida.

Den andra advent är det dags för Nyköpings Kammarkörs traditionella julkonsert, i år med det passande namnet "Från julstress till julefröjd". Platsen är Culturum och kören och dess dirigent Ingrid Falk gästas under konserten av solisten Kenneth Willgren på piano.

Läs också

( 5 st )

Läs mer om dessa ämnen

KonsertMusik
Relaterat