• Lisa Säther har varit med i stickgruppen hos Irre Kraft Ågren sedan starten för sju år sedan. Hon liksom de andra menar att handarbete är bra för människan. — Det är avstressande att sticka. Man får massor av endorfioiner är alltid väldigt lycklig när man varit här, säger hon. Foto:
  • För att marknadsföra Stick-lanet har Lisa Säther, Liselott Karlsson och de andra i gruppen bland annat virkat vimplar som de hoppas kunna sätta upp på en central plats i Nyköping. Några hängrännor kan också räkna med att få vissa handarbetade plagg på sig. Foto:
  • Tina Sähter får hjälp av Irre Kraft Ågren som är en av de mest erfarna i gänget. Irre skapar alltid efter eget huvud och delar generöst med sig av sin kreativitet, enligt de andra. Foto:
  • Foto:
  • Foto:
  • Foto:
  • Foto:
1/

Stick-LAN – en 24-timmars utmaning med trevligt kackel

Kultur/Nöje
annons

Den som råkar stöta på en koftförsedd lyktstolpe eller hängränna i virkad utstyrsel någonstans i centrala Nyköping under den närmaste framtiden kan vara lugn.

Det handlar inte om någon gerillaaktion, utan om höstens stora Stick-Lan.

— Trevligt kackel i 24 timmar, så sammanfattar stickvirtuosen Liselott Karlsson det Stick-Lan som äger rum den 7-8 oktober under Gästabudsårets flagg.

Liselott Karlsson sitter bekvämt tillbakalutad i en av de två naturfärgade sofforna hemma hos Irre Kraft Ågren tillsammans med resten av tjejerna i "stickcirkeln" som nu är inne på sitt sjunde år. Irre är initiativtagare stickgruppen och det är hemma hos henne som gänget träffats varje måndag de senaste sju åren.

Från början var de närmare 20 stycken, men under åren har folk kommit och gått. Just nu består gruppen av ett tiotal personer, varav hälften har varit med från start.

Foto:

Ann-Sofi Aldau är gruppens färskaste medlem. Till vardags är hon florist och efter att ha lagt en smärre förmögenhet på en matta inhandlad på en "trendig" inredningsaffär, hängde hon med kollegan Helen Malmkvist.

— Det visade sig att Helen hade virkat en exakt likadan. Så jag följde med hit och blev biten, säger hon.

Grunderna i virkning lärde hon sig via Youtube. Genom att trycka paus och play förstod hon tillsist principerna och sedan dess har det blivit ett gäng virkade mattor.

Tina Säther är också ny i "stickcirkeln". Liksom Ann-Sofi Aldau föredrar även Tina att virka.

— Jag tycker inte det är kul att sticka, säger hon.

Just den här kvällen virkar hon en lykta i ett slags grovt naturfärgat tyggarn som går under benämningen lyxtrasa. Det går undan tills Irre sätter sig bredvid henne för att korrigera de senaste varven.

— Så här gör Irre jämt, hon bara repar upp så att man får börja om, säger Tina skämtsamt.

Måndagsträffarna har inget givet tema men de inspireras oftast av varandra och i det hemtrevliga vardagsrummet hemma hos Irre Kraft Ågren skapas allt från badrumsmattor, disktrasor, lampskärmar, sjalar och andra inredningsdetaljer. Det var också i Irres vardagsrum som idén till det kommande Stick-Lanet föddes.

Foto:

Lan är ursprungligen begrepp i datorspelsvärlden där flera personer, under ett eller flera dygn, träffas för att spela datorspel tillsammans på en fysisk plats. Dreamhack i Jönköping är ett exempel på Lan som lockar tusentals deltagare.

När första fröet till Stick-evenemanget såddes var det marknadsföringsidéerna som kom först. Slogans som "Ett icke trådlöst event" roade tjejerna i gänget och eftersom att det i år är Gästabudsåret tog de kontakt med Nyköpings kommun. De fick grönt ljus med lokal och förutom att sticka eller virka under 24 timmar är Stick-Lanets målbild att skapa ett "gästabudstäcke" och förhoppningen är att det nya länsmuseet vill ta emot täcket när det museet så småningom invigs.

— Alla deltagare måste sticka en ruta på 20 gånger 20 centimeter som vi sätter ihop till ett stort lapptäcke under dygnet som lanet pågår, berättar Irre.

Evenemanget är gratis och alla som är intresserade är välkomna att delta. Gruppen efterlyser särskilt personer från andra kulturer som kan dela med sig av sina kunskaper och inspirera.

— Det skulle vara kul om några killar vill vara med också, säger Irre.

Nyfiken på Stick-Lan

Evenemanget äger rum i Slottsvaktens nya lokaler på Västra kvarngatan 54 den 7-8 oktober mellan klockan 12.00 och 12.00

Ta med egen förtäring som räcker under ett dygn

Ta även gärna med något bekvämt att sitta i, typ en saccosäck eller solstol och egna stickgrejer förstås

Anmäl deltagande före den 15 september på lanets FB-grupp eller mejla stick-lan@hotmail.com

Därför ska man sticka och virka

Forskning har visat att upprepade rörelser, som när du stickar eller virkar, kan ha en ­stressminskande effekt.

Då många har positiva associationer till stickning lugnar det även omgivningen

Undersökningar vid Harvard Medical School Mind/Body Institute har visat att upprepande av en rörelse även sänker ­blodtryck och puls.

Handarbete hjälper även till att minska ­muskelspänningar.

Att sticka övar även de matematiska förmågorna

Läs mer om dessa ämnen

Gästabudsåret
annons

Mest delat denna vecka