• Illustratören Elisabeth Nymans original ställs just nu ut på Galleri Guldgruvan i Koppartorp. De här är från H C Andersens "Den ståndaktige tennsoldaten". Foto:
  • Illustrationerna från sagan om "Näktergalen" finns också på Galleri Guldgruvan. Foto:
  • Illustrationerna från sagan om "Näktergalen" finns också på Galleri Guldgruvan. Foto:
  • Illustrationerna från sagan om "Näktergalen" finns också på Galleri Guldgruvan. Foto:
  • Illustratören Elisabeth Nyman har bildsatt ett stort antal barnböcker. Foto:
  • — Jag har strävat efter att komma bort från gallerikänslan. Min tanke är att visa konst i en miljö som kanske mer ser ut som den där konsten ju hamnar när man köpt den, alltså i någons hem, säger Kerstin Glader på Galleri Guldgruvan. Foto:
  • Kerstin Glader och livskamraten Agne Sjeldrup har ett galleri i vardagsrummet, Galleri Guldgruvan som lämpligt nog ligger i gruvbyn Koppartorp. Foto:
  • Kerstin Glader och livskamraten Agne Sjeldrup har ett galleri i vardagsrummet, Galleri Guldgruvan som lämpligt nog ligger i gruvbyn Koppartorp. Foto:
  • Ett gäng hattifnattar är de första att möta besökarna på galleriet. (tillverkade av stamrestarna från en risig alm). Foto:
  • Kerstin Glader driver sedan nio år ett galleri hemma i villan i Koppartorp. Foto:
1/

Stor illustratör på litet men guldkantat galleri

Kultur&Nöje

Köpet av den stora villan i Koppartorp blev också starten på ett litet unikt galleri. Textilkonstnären Kerstin Glader har öppnat vardagsrummet för konst, hantverk och besökare. Just nu visas välkända barnboksillustratören Elisabeth Nymans original på Galleri Guldgruvan.

Det knastrar i gruset på uppfarten till den stora falurödfärgade villan i gruvbyn utanför Buskhyttan. Ett gäng hattifnattar i en nedsågad alm skvallrar om att det ryms såväl barnasinne som konstnärlighet på tomten.

Fram till första advent visas här en utställning med illustratören Elisabeth Nyman. Och galleriet, det är en del av galleristen och konstnären Kerstin Gladers egna hem, närmare bestämt det tidigare vardagsrummet.

Ett flertal konstnärer har ställt ut i villan sedan starten för nio år sedan, samtliga handplockade av Kerstin själv.

— Jag har en väldigt hög ambitionsnivå och vill verkligen visa bra konst. Som gallerist vill jag också ta konst från hela landet till galleriet här ute på landet, det ska verkligen kännas som någonting nytt för de som kommer hit och tittar, säger hon medan SN bjuds på en guidad tur i den stora salen som gjorts om till galleri.

Nymans många och fantasikittlande originalillustrationer upptar en stor del av rummet, men här ryms också textil- och växtkonstverk, keramik, smide, glas, träsnitt och en rad finurliga små träskåp. Känslan av att verkligen kliva in i någons vardagsrum är inte långt borta.

— Jag har strävat efter att komma bort från gallerikänslan. Min tanke är att visa konst i en miljö som kanske mer ser ut som den där konsten ju hamnar när man köpt den, alltså i någons hem, säger Kerstin Glader.

Att få ställa ut illustratören Elisabeth Nyman har galleristen drömt om länge.

— Jag har alltid gillat barnboksillustrationer och köpte faktiskt barnböcker just av den anledningen redan innan jag själv blev mamma, ha, ha. Elisabeth Nyman är en klar favorit och det känns väldigt roligt att få visa de här originalen som jag tror väldigt många människor känner igen, inte minst från H C Andersens böcker.

Längs ena väggen tronar ett mindre bokberg med Nymans illustrationer. Originalen på väggarna återfinns i de översta böckerna, "Näktergalen", "Den ståndaktige tennsoldaten" och "Älvakullen". Bilderna bildar nästan en slags serie längs väggarna, omgiven av övrig konst.

— Jag guidar ofta besökarna och berättar om illustrationerna. Det är spännande med mötena som uppstår och jag tror många uppskattar det mer än att bara läsa sig till informationen på ett papper, säger Kerstin och uppmanar mig att gå till andra sidan av rummet för att betrakta en av bilderna i "Näktergalen"-serien.

Plötsligt blänker det till i en av bilderna, någonting som inte alls syntes på nära håll. Ett 180 gradersnurr på klacken vänder ögonen rakt in i festen som hålls i sagan "Älvakullen". Den höga trollhasseln och den mörka smideskonsten intill originalet förstärker känslan av att nästan sitta där med troll, älvor och andra väsen.

— Det uppstår ytterligare en dimension till konsten när den blandas med andra verk, visst är det häftigt, utbrister Kerstin som lägger mycket tid på att sätta samman utställningarna som visas.

Av det skälet skiftas de endast fyra gånger om året och alltid årstidsrelaterat.

— Årstiderna sätter sin prägel på utställningen och Elisabeth Nymans bilder har en färg som passar väldigt bra ihop med hösten.

Kerstin Glader har också integrerat sitt eget konstnärskap i galleriet. Plädar och klädesplagg i mustiga färger har producerats till den pågående utställningen och besökarna kan också vara med och se hur de vävda konstverken växer fram. Från gallerirummet ser man rakt in till vävstolarna i hennes egen ateljé där hon även färgar ull och spinner garn.

Hur reagerar besökarna på att galleriet är hemma hos er?

— Många blir lite förvånade först och en del kanske även lite blyga! Men det brukar släppa snabbt. De flesta chaufförer brukar nyfiket följa efter sitt kvinnliga sällskap när de förstår att galleriet inte bara visar konst utan även mycket användbart hantverk, säger Kerstin Glader.

Originalillustrationer

Elisabeth Nyman bor Los i Hälsingland. Hon har illustrerat många barnböcker, bland annat flera sagor av H. C. Andersen. Utställningen på Galleri Guldgruvan visar originalillustrationer till sagorna Näktergalen, Älvakullen och Den ståndaktige tennsoldaten.

Långa utställningar

Galleri Guldgruvan har öppet helgfria lördagar.

Utställningen med Elisabeth Nyman pågår fram till första advent. Galleriet visar även konst och konsthantverk av följande konstnärer: Anita Midbjer (träsnitt), Randi Gjetsen och Sonja Kedem (keramik), Sonja Åbrink (litografier), Adja Asmussen (trähantverk), Martin Reberg (smide) och Kerstin Glader (textil- och växtkonst).

Galleristen Kerstin Glader utbildade sig till textilkonstnär i Finland och arbetade sedan hos Carl Malmsten på Öland innan hon gjorde karriär i Finland, Italien, Irland och slutligen i Sverige där hon nu har sin bas.

Läs mer om galleriet på www.galleri-guldgruvan.se

Läs också

( 1 st )

Läs mer om dessa ämnen

BarnKonstKultur/Nöje
Relaterat

Mest delat denna vecka