Johannes Geworkian Hellman, vevlira och LarsEmil Öjeberget, dragspel, utgör duon Symbio som turnerar i sörmländska skolor. Foto:

Symbio lirar med vev och drag

Musik

Egenskrivet och egensinnigt på otippade instrument. I två veckor ska duon Symbio spela sin tunga, poppiga och prisbelönta folk/världsmusik på vevlira och dragspel för 2 800 sörmländska skolungdomar.

Johannes Geworkian Hellman spelar vevlira och LarsEmil Öjeberget spelar dragspel. Tillsammans utgör de Symbio, en ung duo som vunnit flera priser och turnerar både internationellt och i Sverige.

Även om Symbio placeras i facket världsmusik kan man lika gärna säga att de spelar folkmusik, pop eller konstmusik.

Nu gästar de Sörmland med föreställningen "Musik, drömmar och andra (livs)viktiga saker", och spelar på högststadie- och mellanstadieskolor runt om i länet. Johannes Geworkian Hellman försöker beskriva föreställningen.

— Vi spelar egenskrivet material med instrument som inte är så vanliga, säger han.

— Även om vår musik ligger långt ifrån den vanliga så finns där något som publiken känner igen.

När Symbio spelar i skolor gör man det i dialog med publiken, säger Johannes Geworkian Hellman.

— Vi försöker skapa rum för barnens kreativitet. Det kan till exempel handla om att vi spelar en ny låt och ber publiken att komma med namnförslag och funderingar kring olika frågor som vi ställer, säger Johannes Geworkian Hellman som tycker att det är viktigt att barn och ungdomar får tillgång till olika konstnärliga uttryck och upplevelser

Onsdag den 15 november ger Symbio dessutom en offentlig lunchkonsert hos Scenkonst Sörmland i Eskilstuna.

Läs också

( 14 st )

Läs mer om dessa ämnen

EskilstunaKonsertKultur/NöjeMusik
Relaterat