Jazz, pop, rock, visor, techno och hiphop. Det är några av de genrer som finns representerade när Scandinavian Street Music arrangeras för tredje gången i Nyköping. Totalt kommer ett tjugotal band och artister bjuda på konserter i centrum hela lördagen.

– Det är musiker från hela landet som kommer hit. Bland de lokala förmågorna har vi bland annat Gubbröra och Peak. Sedan har vi Carl Töllborg som är ny för i år, säger Jannika Ahl, projektledare.

Festivalen har i första hand, och såklart av naturliga skäl, blivit känd som en stor gatumusikscen.

Artikelbild

| Spaghettiwestern är en av flera genrer som bandet Fried Fruit utforskat.

Det vill man nu försöka ändra lite på genom att erbjuda olika aktiviteter vid sidan av spelningarna, förklarar Jannika Ahl.

– Junis barnaktivitetsgrupp kommer vara med. Där kommer man kunna prova på lite olika circusgrejer. Detta sker i anslutning till Mårtens hus, där man också kan prova på att åka rullskridskor tillsammans med Slaughter Sisters från Ung kraft, säger hon.

Det här är tredje gången som gatumusikfestivalen arrangeras, hur har det utvecklats sedan starten?

– Vi försöker ju slipa oss för att hitta bra spelplatser, både för musikanterna och för publiken, och så försöker vi hitta ett bättre sätt att nå ut. Det är en utmaning eftersom vi inte erbjuder något gage för artisterna.

Artikelbild

| En av de lokala musikerna som uppträder är Carl Töllborg, som kommer framföra visor.

Om man som besökare skulle fastna för någon särskild grupp eller artist så finns det en chans att få höra musiken live igen, och det inom en ganska snar framtid. Man får nämligen rösta på den musik man gillar bäst och vinnaren ges därefter möjlighet att uppträda på Nyköpings festdagar i början av augusti.

Gatumusikfestivalen pågår från klockan 12.00 till 20.00 under lördagen.