Påklätt - Avklätt är temat i Trosabygdens Konstförenings utställning som öppnar på lördagen. Foto:

Trosa laddar för Konstens vecka

TROSA

På lördag öppnar Trosabygdens Konstförenings jurybedömda utställning "Påklätt - Avklätt" i Trosa Kvarn. Lokalen blir under veckan klassrum för flera av kommunens skolor som flyttar bildundervisningen rakt in i utställningen.

Hur tänkte ni med årets tema?

– Det var väldiga diskussioner om detta, det går ju att tolka väldigt olika! Vi enades till sist om att det kan bli kul och det som en person tolkar in i det behöver ju inte alls vara detsamma för en annan. Temat öppnar för kroki, naket men också mycket kläder. Det kan också vara en julgran som kastas ut, ett träd som fäller löv, vi insåg alla att här finns fritt spelrum för fantasin och det tycker vi är viktigt inom konsten, säger Anders Pemer, ordförande i föreningen.

I utställningen som öppnar med vernissagen på lördag deltar 18 lokala konstnärer. Somliga är professionella, andra amatörer. Alla har fått lämna in tre verk som sedan bedömts av en jury.

– Det är konstnärer från Södertäljekretsen som bjudits in att sitta i juryn. De vet inte vilka de lokala konstnärerna är, utan gör en bedömning endast av verken och med tanken att hålla en genomgående hög kvalitet i det som sedan utgör utställningen, förklarar Pemer.

Anders Pemer är ordförande i föreningen. Foto:

Trosa Kvarn har fungerat som lokal för föreningens återkommande utställning i flera år.

– Den är ljus och luftigt inredd, enda negativa är att det är många fönster, vilket gör väggutrymmet mindre. Men i år har vi lånat stafflier från Kulturskolan så det inte blir för trångt på väggarna, säger Anders Pemer.

Trosabygdens Konstförening har ett nära samarbete med kommunens skolor. Under kommande vecka kommer elever från Hedebyskolan i Vagnhärad och från Vitalisskolan och Tomtaklintskolan i Trosa att ha sina bildlektioner mitt i utställningen.

Trosakonstnären Berit Lundqvists "Systrarna" är ett av konstverken i utställningen. Foto:

– Det inspirerar såklart eleverna att få komma ut och koppla ihop skolarbetet med konsten som hänger här. Vi tycker det är viktigt att bidra till att skolelever får ta del av konst och kultur även utanför skolans väggar, det känns som en väldigt bra kulturgärning som vi gärna bidrar med, säger Pemer.

Under hela veckan pågår också en omröstning bland besökarna.

– Barnen som kommer får rösta fram sin favorit och de vuxna sin. De mest populära konstnärerna får sedan pris på finissagen nästa helg, säger Pemer.

Vernissage lördag

Konstens vecka i Trosabygdens Konstförenings regi inleds nu på lördag kl 11 i Trosa kvarn där utställningen sedan pågår fram till den 6 oktober. Utställningen har öppet alla vardagskvällar mellan 16 och 19.