• Ulf Stark blev 72. Arkivbild. Foto:
  • Ulf Stark och illustratören Stina Wirsén gav ut flera böcker tillsammans. "Det är så svårt att greppa att han inte ska finnas mer", säger Wirsén. Arkivbild. Foto:
  • Ulf Stark tillsammans med barnboksförfattarinnan Astrid Lindgren efter att ha tagit emot Astrid Lindgren-Priset. Arkivbild. Foto:
  • Ulf Stark belönades med Gullspiran vid 2007 års Guldbaggegala på Cirkus, ett av otaliga priser som författaren mottagit. Foto:
1/

Ulf Stark har avlidit

KULTUR&NÖJE
annons

Författaren Ulf Stark har avlidit efter en kort tids sjukdom, meddelar hans familj till Dagens Nyheter. Han blev 72 år gammal.

– Det är jättesorgligt, säger vännen och illustratören Mati Lepp.

Författaren diagnostiserades med cancer för två månader sedan och gick bort natten mot tisdagen.

– Själva händelseförloppet var väldigt snabbt. Han har befunnit sig på sjukhus och rehabiliteringshem och kom hem därifrån för tre veckor sedan. Vi hade bestämt att han skulle somna in här hemma i sin egen säng, säger hans fru Janina Orlov till DN.

Stark räknas som en av Sveriges främsta barn- och ungdomsförfattare. Han har skrivit böcker som ”Kan du vissla Johanna?”, ”Min vän Percys magiska gymnastikskor” och ”Min vän shejken i Stureby”.

– Han höll på med nya projekt och hade precis skrivit färdigt en bok, säger Orlov till DN.

Illustratören Mati Lepp, som arbetat med Stark i fem böcker, känner stor sorg när han får beskedet.

– Det är jättesorgligt och det är svårt att hålla tillbaka tårarna, säger han till TT.

Lepp minns första gången han jobbade med Stark.

– Det var en enorm ära att få manuset av honom. "Fan Mati, vi måste göra något tillsammans", sade han. Han hade sin arbetslokal väldigt nära min och så gav han mig manuset till "Storebrorsan". Det passade mig så bra, eftersom jag var lillebrorsa, säger han.

Illustratören Stina Wirsén samarbetade senast med Ulf Stark i boken "Systern från havet" som kom ut 2015. Hon visste om att han var allvarligt sjuk, men har svårt att ta in att han är borta.

– Det är så svårt att greppa att han inte ska finnas mer och att han inte ska verka mer. Det går liksom inte att förstå. Vi hade flera böcker vi skulle göra tillsammans, säger hon till TT.

Hon beskriver Ulf Stark som en mycket kreativ person med stark integritet, en person som inspirerade andra att skriva uppriktigt om riktiga ämnen och verkliga känslor även om böckerna vänder sig till små barn.

– Han var en fri själ. Det vi delade var den starka tilltron till läsaren, det måste man ha oavsett om det är en tvååring eller en sjuttioåring man vänder sig till.

Enligt Åsa Warnqvist, forskningsledare på Svenska barnboksinstitutet, har Ulf Stark haft enorm betydelse.

– Han har betytt oerhört mycket för den svenska och internationella barn- och ungdomslitteraturen. Det går nästan inte att sammanfatta allt han har gjort och hur mycket han har betytt, säger hon till TT.

Fakta: Ulf Stark

Ulf Stark föddes 1944 och växte upp i förorten Stureby i Stockholm.

Ulf Stark debuterade 1964 med diktsamlingen "Ett hål till livet" och gav ut sin första barnbok 1975. Men det var inte förrän 1984 som genombrottet kom med barnboken ”Dårfinkar och dönickar” som även blev en populär tv-serie.

Därefter gav Ulf Stark ut flera litterära succéer som ”Jaguaren”, ”Min vän Percys magiska gymnastikskor”, ”Kan du vissla Johanna?” och ”Min vän shejken i Stureby”.

Augustpriset, Deutscher Jugendliteraturpreis och Astrid Lindgren-priset är bara några av de priser och utmärkelser författaren mottagit.

Källa: TT:s arkiv, Bonnier Carlsen

annons

Mest delat denna vecka