Lars Väringer (i mitten) har fått en ny roll i "Pilsner & Penseldrag". Foto:

Nyköpingssonen Väringer fick roll i komediklassiker

Nyköping

Nyköpingssonen Lars Väringer har fått en ny roll i scenversionen av Gideon Wahlbergs anrika "Grabbarna i 57:an". Pjäsen ”Pilsner & Penseldrag” har premiär den 1 juli på Vallarnas friluftsteater i Falkenberg.

Tv-serien Grabbarna i 57:an (1978), blev en stor tittarframgång i SVT för 40 år sedan. Då spelades plankstrykarna av Bert-Åke Varg och Sune Mangs. I sommarversionen ”Pilsner & Penseldrag” görs rollerna av Claes Månsson och Jojje Jönsson med sällskap av tv-aktuelle nyköpingssonen Lars Väringer (Vår tid är nu och Saltön), Siw Carlsson och bioaktuella Ing-Marie Carlsson (Monky).

Vem spelar du?

— Målarmästare Oscar Dahlberg, som i tv-serien spelades av Arne Källerud. Jag har tagit över gården men vi brottas med ekonomiska bekymmer vilket leder till en hel del trassel kan man säga, säger Lars Väringer som sedan slutet av 1980-talet varit bosatt i Göteborg och som har spelat ett 50-tal olika tv- och filmroller under sin karriär, bland annat i Det nya landet och Sunes sommar.

Såg du själv serien när den gick på tv?

— Jag har svaga minnen av den, men har tittat på den på Youtube inför rollen som Oscar. Manuset utgår från grundstoryn men har moderniserats för att passa dagens humor så det blir en rejält uppdaterad version.

Berätta om friluftsteatern!

— Åh, ja det är en riktig vallfärdsort på sommaren. Varje föreställning spelas för 1 300 i publiken och många förlägger faktiskt sina semestrar för att se sommarens föreställningar. I höst flyttar föreställningen till Lisebergsteatern i Göteborg och sedan drar vi ut på turné i landet.

"Pilsner & Penseldrag" spelas drar sedan på turné och spelas närmast i Norrköping under hösten.

Läs mer om dessa ämnen

teater