Vem tar ansvar för nöjesdöden i Nyköping?

Kultur och Nöje

Det här är en krönika. Det är skribentens personliga åsikter som förs fram i texten, inte tidningens. Läs mer: Så jobbar Södermanlands Nyheter med journalistik.

Hur står det till med kulturlivet i Nyköping? Sådär faktiskt! I alla fall om man ska tro SCB:s medborgarundersökning som följde med det förslag till bokslut för verksamhetsåret 2016 som Nyköpings kommun presenterade i veckan.

Som kulturredaktör och före detta nöjesredaktör är jag inte förvånad över resultatet som alltså baserar sig på hur nöjda Nyköpings innevånare är med kulturlivet i kommunen.

Förändringen har gått snabbt. För bara ett par år sedan fanns flera nattöppna krogar i området kring Öster, där till och med en mer mogen publik kunde gå ut och roa sig på helgerna. I dag ligger det forna nöjeskvarteret i stort sett öde. När den nya arenan på Rosvalla byggdes, var det med medskicket att stora konserter och andra arrangemang skulle hållas i de nya hallarna. Vad jag vet har bara ett arrangemang hållits det senaste året – Joe Laberos nya show för ett par helger sedan. Även den fantastiska scenen på Culturum har svårt att attrahera några arrangemang av rang. Och de flesta större artister väljer städer som Eskilstuna eller Västerås, framför Nyköping.

Nej, det är inte kommunens uppgift att få fart på kulturlivet. Att vi hade ett så pass blomstrande utbud i Nyköping för bara några år sedan var till stor del privata arrangörers förtjänst, som genom rätt kontakter fick hit bra namn – och även duktiga krögare. Att underlätta för kreativa entreprenörer med bra kontakter måste därför vara kommunens ambition och uppdrag – annars kommer kulturlivet helt dö ut, och med det även Nyköping som attraktiv stad.

Läs också

( 13 st )

Läs mer om dessa ämnen

NyköpingKulturKultur/Nöje
Relaterat