Violet Green and all between består av sex rutinerade musiker som alla har sina musikaliska rötter i punk, rock och blues. Foto:

Violet Green hyllar kvinnorna

KULTUR&NÖJE
annons

Etta James, Sister Rosetta Tharpe, Bessie Smith, Janis Joplin och Aretha Franklin. I kväll hyllas kvinnliga pionjärer inom blues, rhythm & blues, soul och rock’n roll på Fåfängan i Nyköping.

Violet Green and all between och föreställningen Tell it like this, har rosats rejält av recensenter de senaste åren. Det brukar bli både ett och annat ahaaa:ande i publiken när de drar i gång. Strålkastarna är visserligen riktad rakt mot de sex erfarna musikerna på scen, men de å sin sida hänger sig helt åt att genom musiken berätta om kvinnorna som rev murar inom blues, rhythm & blues, soul och rock’n roll. Musiken blandas med anekdoter om 25 kvinnliga artister från 1900-talets början och fram till i dag.

Memphis Minnie, Mahalia Jackson, Big Mama Thornton, Ethel Waters, Etta James, Sister Rosetta Tharpe, Bessie Smith, Janis Joplin, Bonnie Rait, Aretha Franklin och Tina Turner är några av artisterna som uppmärksammas på Fåfängans utomhusscen.

— Sister Rosetta Tharpe, även kallad "the godmother of rock and roll", var en ny bekantskap för oss alla när vi gjorde research inför showen. Hon var en av de absolut viktigaste förebilderna för rockscenen men har tyvärr blivit bortglömd i rockhistorien. Trots att hon var en stor inspiration för bland andra Elvis Presley, Jerry Lee Lewis och Chuck Berry, säger Elsie Petrén, som själv spelar saxofon.

— Vi berättar om ett stycke viktig men oftast bortglömd historia om starka kvinnor som på olika sätt verkligen sprängde musikaliska gränser. Som kvinnliga musiker känner vi både glädje och även lite sorg att vi upptäckte flera av de här pionjärerna först i vuxen ålder och därför känns det så otroligt roligt att få bjuda publiken på den här musikaliska resan. Vi hoppas på stor publik i alla åldrar, säger hon.

Violet Green and all between

Det här är bandet:

Jenny Fall – Sång

Började som 15-åring sjunga i bluesband och har även skådespelat på Östgötateatern. Frilansat med allt från eurodisco till storband. Har spelat in två bluesplattor med eget material tillsammans med maken Tobbe Fall.

Ulla Wrethagen – Gitarr, sång

Initiativtagare till postpunkbandet Tugga Terrier, partybandet Nurse Diesel och nu Violet Green and all between. Har spelat bland annat världsblues med Urban Turban.

Anna Hammarsten – Keyboard, sång

Turnerat som dragspelare och körsångerska med Urban Turban och som keyboardist i bandet Nurse Diesel.

Elsie Petrén – Saxofon

Har bland annat turnerat med Monaco Blues Band, Nurse Diesel och sångerskan Maria Blom.

Eva Grund – Trummor

Har rötter i såväl punk som västafrikansk trumtradition. Har spelat slagverk i Nurse Diesel de senaste 25 åren.

Lena Andersson – Bas

Med rötter i postpunkbandet Tugga Terrier. Har spelat med Nurse Diesel i över 25 år.

Läs också

( 3 st )

Läs mer om dessa ämnen

NyköpingMusik
Relaterat
annons

Mest delat denna vecka