Biostolarna kom aldrig fram till Elektron – kultursamordnaren var "lite het på gröten"

Kommunens intresse kring Tärnans biostolar i Oxelösund svalnade lika snabbt som frågan dök upp. Carina Nilsson, kultursamordnare på Gnesta kommun, var snabb att lova upphämtning av biostolarna, men fick snart lov att göra en helomvändning.

Kultur2016-10-27 09:48

Det blir inte några biostolar inne på Elektron i Gnesta. Kommunen säger nej till idén om att hämta biostolarna inne på Tärnan i Oxelösund, för vidare flytt till Elektron.

Möjligen gick det lite väl snabbt när kultursamordnaren i Gnesta, Carina Nilsson, med ett brinnande intresse kontaktade fastighetsägaren Åke Holmström i fredags. Avhämtning av samtliga biostolar gick lätt att fixa, meddelade Carina Nilsson, och föreslog måndagen som lämplig dag för hämtning. I det läget var beslutet inte förankrat hos kommunstyrelsen, som sedan januari 2015 tagit över ansvaret för kulturfrågorna. Det fanns heller ingen utarbetad plan kring logistiken.

– Jag var lite het på gröten, sa Carina Nilsson under måndagen, som då gjort en helomvändning kring biostolarna.

Projektet föll, främst på grund av logistik och tidsbrist, förklarar Nilsson.

– Man blir såhär 'det här måste vi kunna lösa snabbt', och sedan när man börjar grotta i det så inser man att, nej det gick ju inte så himla snabbt.

Det var inte någon annan på kommunen som drog i handbromsen?

– Nej, inte vad jag har hört. Det var mer att jag inte fick ihop det.

Kan man säga att du handlade lite väl snabbt där i inledningsskedet?

– Ja, det kan man väl säga. Det var mest för att säkerställa att ingen annan hann före. Man måste ibland vara lite snabb på fötterna tycker jag. Sedan så kan man ju i en kommunal verksamhet inte vara hur snabb som helst.

Elektron kommer alltså få vänta ett tag till på fler sittplatser. Ämnet har varit föremål för debatt ändå sedan Elektron renoverades och digitaliserades 2013. Renoveringen innefattade bland annat att man tog bort några av salongens stolsrader för att ge plats åt det mingelutrymme som nu finns vid ingången. Det har i omgångar skapat problem för lokala föreningar, som tvingats säga nej till besökare när publiktrycket varit stort.

– Vi tittar på det hela tiden. Det är ju inte optimalt, det vet vi. Vi har diskuterat om man kan ha någon slags gradänglösning, mobila gradänger eller någon fast konstruktion, säger Nilsson.

Finns det någon tidsplan för när det här ska kunna vara löst?

– Nej, det gör ju inte det. Min förhoppning är väl att det ska kunna ske inom de närmsta tre åren i alla fall. Det tycker jag nog.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!