De fortsatte med sina coronahobbys: "Återhämtning"

När pandemin slog till blev många hemmasittandes. SN har snackat med tre sörmlänningar som började med en ny hobby och har fortsatt ända till nu. "Brukar säga att lego är mitt pensionssparande", säger vårdbiträdet Johan Karlsson.

SN snackade med tre Sörmlänningar som plockade upp en hobby när coronapandemin började och fortsätter med det än idag.

SN snackade med tre Sörmlänningar som plockade upp en hobby när coronapandemin började och fortsätter med det än idag.

Foto: Markus Aamisepp

Kultur2020-10-13 18:30

Efter att samhället successivt öppnats upp igen är det kanske många som lägger av med sina karantänhobbys. Men de här tre Nyköpingsborna har fortsatt med sina nyfunna passioner. 

Johan Karlsson, 31, vårdbiträde inom hemtjänsten – Lego

undefined
Johan Karlsson äger ungefär 25 kvadratmeter Lego, berättar han.

Redan för två år sedan började Johan Karlsson bygga lego efter att ha blivit utbränd på jobbet som personassistent i Oxelösund. Men när coronapandemin slog till och möjligheterna att göra annat försvann fanns plötsligt mycket mer tid för klossbyggandet.

– Det har spårat ur lite. Nu har jag köpt väldigt mycket och äger cirka 25 kvadratmeter Lego, säger Johan Karlsson. 

Det är inte första gången Nyköpingsbon byggt klosskonstruktioner. När han var liten var de danska plastbitarna en favoritsyssla. Men när han nådde 12-årsåldern tyckte föräldrarna att det var nog, berättar han:

– Mina föräldrar att jag var för gammal för Lego så de slutade köpa nytt till mig. Andra ser Lego som en leksaksgrej men för mig är det mer av en hobby eller ett samlarintresse. Värdet av Lego kan ju gå upp med flera hundra procent och då brukar jag säga att det är mitt pensionssparande, och då verkar mina föräldrar inte tycka jag är lika dum i huvudet.

Johan Karlsson tror att de flesta mår bra av att ha en hobby.

– Ibland behöver man ha något för att kunna vara för sig själv. Vare sig det handlar om att skruva på en bil, plinka på en gitarr eller bygga Lego tror jag att alla mår bra av att ha en hobby och hålla på med något i sin egen takt, säger han. 

Vernoica Sofie Thorin, 36, elevassistent och pedagog – Akrylmålning

I början av coronapandemin var Veronica Sofie Thorin hemma och vabbade sina tre barn. Dottern hade fått akrylfärger i födelsedagspresent så de började måla i tristessen. Plötsligt väcktes en ny passion. 

– "Det här var ju kul", tänkte jag och har fortsatt ända sedan dess. Min mormor som är konstnär och målar i akvarell har försökt få med mig vid flera tillfällen och bjudit mig på vin- och konstkvällar. Men då har jag mest varit intresserad av vinet. Jag hade inte riktigt gjort ett försök innan, säger Veronica Sofie Thorin. 

Ända sedan elevassistenten fann sin nya hobby har hon börjat testa nya konstformer, påbörjat en grundkurs i konst på folkhögskolan och till och med fått en tavla såld på Klimatsalongen på Sörmlands Museum. 

– Det var jättekul. Det var närmare 130 verk så att lilla jag fick sälja något kändes väldigt roligt, säger hon. 

Måleriet och hobbyn ger en paus i vardagen och ett tillskott av energi, berättar Veronica Sofie Thorin. 

– När jag kommer hem och blir uttråkad måste jag få utlopp för kreativitet. Då passar det bra med att leta upp en ny hobby. I mitt jobb fokuserar jag på en miljard saker samtidigt, så det blir skönt att använda målandet som någon form av återhämtning. 

Är mormor glad?

– Mormor är supernöjd. Hon tycker om mina verk och skickar så gulliga meddelanden hela tiden. 

Tove Leinestrand, 29, student Posters

När coronapandemin slog till och fler stannade hemma kände Tove Leinestrand, som levt med panikångest och trauma efter en hjärnhinneinflammation, en samhörighet med samhället. 

– Jag har varit tvungen att skala av mitt liv och har inte längre möjlighet att leva lika fritt som jag gjorde förr. När det blev en form av kollektiv isolering där de som inte haft samma problem som jag tvingades stanna hemma kände jag mig inte ensam längre. Jag tror att det var det som inspirerade mig. Jag tror att många oavsett tidigare erfarenheter har känt stor gemenskap under dessa hemska tider, säger hon. 

Oxelösundsbon plockade återigen upp penseln som fått ligga och damma i 10 år, började måla tavlor och startade Instagramkontot "Svenskbild" med i skrivande stund över 1600 följare där hon idag även säljer sina verk. 

– Jag letade fram en canvas och lite gamla akrylfärger en dag och målade en tavla. Jag har aldrig målat så fritt i hela mitt liv som jag gör nu. Nu har jag en massa människor att diskutera och avnjuta konst tillsammans med. Det viktigaste för mig är att det blir personligt. Jag skickar alltid med en liten handskriven hälsning i mina ordrar, säger hon. 

Även Tove Leinestrand tror att en hobby gör gott för själen.

–Jag tror såklart det är ännu roligare och utvecklande om det är någonting man själv trivs med. Någonting där man känner sig hemma, säger hon. 

Beteende under pandemin

Enligt en Kantar Sifo-undersökning från april ändrade de flesta svenskar sitt beteende under coronapandemin. 62 procent uppgav att de i mindre utsträckning deltagit i sociala aktiviteter utanför hemmet. I maj månad hade även trafiken på svenska kennelklubbens hemsida ökat med 66 procent. Något som visar ett ökat intresse att köpa hund. Även intresset för matlagning har ökat då 19 procent uppger att de har lagat mer mat från grunden än innan krisen.

Källa: MSB, SVT och Livsmedelsföretagen. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!