Häckande lunnefåglar på Hornøya, kramgoa makaker på Gibraltar, kängurus i Australien och olika sorters ödlor fångade i Costa Ricas regnskogar. Martin Emtenäs har haft förmånen att få resa över stora delar av världen de senaste tio åren, och på NK-villan hänger just nu en utställning med ett fyrtiotal bilder väl valda bilder som den forne programledaren samlat på sig under sina resor. Urvalet har inte varit helt enkelt att göra och till sin hjälp har Martin Emtenäs tagit både vänner och apple-tv:n hemma där bilderna stått och snurrat och skapat en magkänsla för vad som skulle kunna funka.
Nu väntar nya äventyr för Martin Emtenäs. Efter 19 år i Umeå och tio år som Mitt i naturens ansikte utåt, tog han förra året beslutet, tillsammans med familjen, att flytta "hem" igen. I samband med flytten tog han tjänstledigt i ett år – och för ett tag sedan tog han steget och sade upp sig.
Just nu håller Martin Emtenäs på och färdigställer barnfaktaboken "Vilda djurboken" där han på ett kul och pedagogiskt vis skrivit om de svenska landskapsdjuren med illustrationer av Joanna Hellgren, Per Gustavsson och Cecilia Heikkilä.
– Det kommer vara en del knasiga illustrationer i en stil som riktar sig till vetgiriga barn – lekfullt men ändå anatomiskt korrekt. Jag har valt att utgå från våra svenska landskapsdjur som på ett sätt är svenskarnas favoritdjur och samtidigt representerar både däggdjur, fiskar, fåglar och faktiskt en insekt i form av ekoxen, säger han.
Boken släpps i mars men innan dess är det premiär för underhållningsprogrammet "Det stora fågeläventyret" där kändisar och ornitologer ska tävla i fågelskådning. Martin är programledare för den nya SVT-satsningen.
– Det är lite upplagt som "Let's Dance" med en kändis och en ornitolog i lag som tävlar mot andra lag genom att besöka klassiska fågellokaler främst i Sverige. Finalen sker dock i Peru där deltagarna förhoppningsvis ska få syn på en Kondor som är drömarten för de flesta fågelskådare, säger Martin.
I höst är även en turné i Riksteaterns regi tillsammans med artisten Stefan Sundström inplanerad, med 40 stopp runt om i Sverige.
– Det blir en slags musikalisk föreläsning om biologisk mångfald. Vi sätter oss och skriver manus under våren och premiären sker hösten 2017.
Vilket är ditt favoritmotiv i fotoutställningen?
– Det är nog den här, säger han och går fram till en bild som vid första anblick bara ser ut som ett brunbränt buskage. När ögonen vant sig växer konturerna av en lejonhona fram i buskarna.
– Vi var egentligen ute och letade efter en lejonhane som vi skulle sätta en sändare på när jag fick syn på henne i ett buskage fem meter från bilen jag satt i. Hon är perfekt kamouflerad.