De är nästan lite syskonlika med sina långa kastanjebruna hårsvall. Och trots att det är första gången de träffar varandra den här onsdagsmorgonen när Nymos producent Henrik Lundh ska offentliggöra rollerna för pressen, så känns det redan som de känner varandra. För tre veckor sedan var Emma-Linnéa Jortikka och Teresia Sköld två av drygt 40 ungdomar som deltog i Nymos audition för musikalen West side story. Och för en vecka sedan fick de beskedet att de fått två av de stora tjejrollerna som Maria och Anita i tjejgänget Sharks.
– Jag hade förväntat mig en statistroll, och när Henrik Lundh ringde upp mig och berättade att jag fått rollen som Maria, trodde jag att jag hört fel. Jag var tvungen att ringa regissören Ewa Westin för att få det bekräftat igen, säger Emma-Linnéa Jortikka.
2016 har varit ett händelserikt år för Emma-Linnéa. Efter sex år som statist i Nyköpings gästabud, klev hon i somras fram rejält då hon fick rollen som Ingeborg, Hertig Eriks fru. Samtidigt fick hon även en roll i Nyköpings dramatiserade stadsvandringar, som pågått hela sommaren.
– Rollen som prinsessan Ingeborg var min första tyngre roll, något som utvecklade mig och mitt skådespelande rejält, och som jag fått mycket credd för i sommar, säger hon.
Till Nymos audition kom hon med monologen "Flickan som ingen vet vad hon heter", en känslosam monolog som handlar om en flicka som vill ta livet av sig. Hon framförde även folkvisan "Kungens man" och henrik Lundh bekräftar att juryn föll för henne direkt.
Till skillnad mot Emma-Linnéa har Teresia Sköld knappt någon skådespelarbakgrund, utan är en klassiskt skolad pianist. Och det är i den klassiska musiken hon hittat sitt uttryck. Även hon hade valt en stark monolog om en kvinna i ett utsatt läge.
– Jag har aldrig sett mig som en sångerska, piano är ett fysiskt intrument medan sången sitter i kroppen. För mig har det känts sårbart att sjunga och tog mig flera år innan jag vågade stå för min sång, säger hon.
Efter tre år på det klassiska musiker-programmet på Bromma folkhögskola kom Teresia i kontakt med sin gamla musiklärare Inga Nelvig på musikestetiska programmet i Nyköping. Hon fick en praktikplats och under det senaste året har hon arbetat som musiklärarassistent på Tessinskolan och funderar nu på att plugga vidare till sångpedagog.
Emma-Linnéa Jortikka betraktar sig inte heller som någon renodlad sångerska, och instämmer i det Teresia säger. Men enligt Henrik Lundh var det två sångstarka tjejer som den fyra man stora juryn såg under castingen.
– De framförde sina sånger och texter väldigt bra, dessutom matchade de rollerna bra. Kombinationen ålder, karaktär och närvaro var exakt det vi sökte, säger han
West side story har kallats för musikalernas musikal och har genom åren gjort i olika tolkningar, men i grunden är musikalen en fri omtolkning av Shakespeares Romeo och Julia, placerad i gängmiljö i det samtida New York. Titeln syftar på västra sidan av Manhattan, där kärlekshistorien mellan Maria och Tony (som spelas av Edwin Örtengren) är central. I Nymos uppsättning är handlingen dock förlagd i ett "mellanland" och Henrik Lundh manar att storyn är högaktuell då storyn rymmer både integrationsfrågor och rivalitet mellan olika grupperingar.
– Det här blir vårt bidrag till samhällsdebatten och till jubileumsåret som drar i gång nästa år.
Så fort Teresia och Emma-Linnéa fick beskedet att de fått rollerna hyrde de filmversionen av West side story.
– Jag har alltid varit förälskad i musikaler men West side story är den jag sett minst. Men det är ett klassiskt koncept som funkar i nutid och som innehåller allmänmänskliga drag. Oavsett vilken tid Nymos väljer att förlägga historien i kommer den vara aktuell, menar Emma-Linnéa.
– Musiken i West side story är den häftigaste musikalmusik jag vet, jämte "Jesus christ". Den väcker något intensivt i mig, säger Teresia.
West side story har premiär på självaste internationella kvinnodagen, den 8 mars.