Mod präglar årets kortfilmsafton

En fantastisk möjlighet att se kortfilm utomhus i en jättefin miljö. Det säger filmkonsulenten Gunnel Nelzén om onsdagskvällens "Kom å se" som blir den 15:e i ordningen.

Kultur & Nöje2016-08-17 06:57

Höjdskräck i kombination med rädslan att inte klara trycket. En utmaning för några, för andra ett livsavgörande ögonblick. Om det kretsar handlingen i Maximilien Van Aertryck och Axel Danielsons kortfilm "Hopptornet" som är en av sju kortfilmer som visas vid Nyköpingsån i kväll, onsdag.

Den 15 minuter långa "Hopptornet" är en studie av det mänskliga i ett utsatt läge där filmmakarna använt en fast kamera som får dokumentera ett skeende. Filmen har blivit uppmärksammad i bland annat SVT och Gunnel Nelzén passar även på att slå ett slag för den visuella effekt som filmen kommer ge när den visas på den stora bioduken vid Fiskebron längs Nyköpingsån.

– Vi kommer att känna igen oss och deras känslor när de står där uppe i hopptornet, säger Gunnel Nelzén, filmkonsulent och verksamhetsansvarig på Film i Sörmland som tillsammans med Nyköpings kommun står bakom kortfilmskvällen.

En annan uppmärksammad film som visas under kvällen är Andreas Gejkes feelgood-dokumentär "Träbitar och 11-kaffe" som handlar om två nyblivna, helt vanliga pensionärer som uppskattar de enkla ögonblicken i vardagen.

– Andreas Gejkes film har blivit uppmärksammad på en rad filmfestivaler och fått jättebra kritik. Den visade sig dessutom handla om hans föräldrar och är filmad i en vacker skärgårdsmiljö, säger Gunnel Nelzén.

Huvuduppdraget i Film i Sörmlands verksamhet är att uppmärksamma regionala filmare. Två lokala produktioner finns även representerade i form av Alexander Fredriksson från Ljud och bildskolan i Nyköping. Han har gjort filmen "Independence 3D-animation" som visades på Frame-festivalen tidigare i våras. I samma festival deltog även filmen ""Felix betyder lycka" av Julian Yderbro, som även vann den äldre åldersklassen på Frame.

Det unga och mycket uppmärksammade filmkollektivet Crazy Pictures från Norrköping deltar även med kortfilmen "Se mig" och kvällen avrundas med en dansfilm från Umeå som visades i samband med att Umeå var kulturhuvudstad år 2014.

– Den röda tråden i årets "Kom å Se" skulle jag vilja säga är mod och önskan om att bli sedd för den man är. Lite; "det här är jag och det står jag för", menar Gunnel Nelzén.

Vad skulle du vilja säga till de som aldrig hört talas om "Kom å se"?

– När själva filmvisningen drar i gång vid 21.30 har mörkret hunnit komma och bioduken avspeglar sig som en kopia i vattnet. Vi har tänkt i både innehåll och ordning att "Kom å se" ska passa alla och tanken är att man ska kunna gå hem efteråt och känna att åtminstone någon av filmerna träffade rätt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!