Bergendahl laddad inför nya Mello-äventyret

Stark sörmländsk närvaro väntar inför Melodifestivalen 2020. Eskilstuna är värd för Andra chansen och så blir det ett återtåg för tidigare Nyköpingsbon Anna Bergendahl. – Vi hade verkligen inte planerat för det, säger hon.

Alla artister som medverkar i deltävlingen i Göteborg. Från vänster: Paul Rey, Klara Hammarström, Thorsten Flinck, Anna Bergendahl, Dotter, Mendez, Linda Bengtzing och Alvaro Estrella (som tävlar med Mendez).

Alla artister som medverkar i deltävlingen i Göteborg. Från vänster: Paul Rey, Klara Hammarström, Thorsten Flinck, Anna Bergendahl, Dotter, Mendez, Linda Bengtzing och Alvaro Estrella (som tävlar med Mendez).

Foto: Tommy Johansson

Kultur och Nöje2019-11-27 10:28

Pressuppbådet var stort när SVT bjöd in till presskonferens under tisdagen för att presentera artisterna i Melodifestivalen 2020. Det hela började med att producenterna Karin Gunnarsson och Christer Björkman redogjorde för den process som lett fram till de 28 bidrag som nu agerar startfält. Ett digert arbete, sett till det totala antalet bidrag som lämnats in.

– I år ökade vi lite jämfört med förra året. Jag tror vi landade på totalt 2245 bidrag, sa Karin Gunnarsson.

Sörmlands del i årets upplaga är inte obefintlig. Tidigare Nyköpingsbon Anna Bergendahl, som också deltog under 2019 med låten "Ashes to Ashes", återvänder som bekant under 2020. Hon ställer sig på scen under deltävlingen i Göteborg den 8 februari tillsammans med artister som Linda Bengtzing, Dotter och Thorsten Flinck. Bidraget heter "Kingdom Come", en låt som har beskrivits som en "Ashes to Ashes 2.0".

– Ja, det finns en röd tråd mellan låtarna. Framförallt i budskapet. Som artist vill jag alltid förmedla en känsla av hopp. Sedan kommer man nog känna igen melodispråket lite, samtidigt som "Kingdom Come" är en helt annan låt.

Var det självklart för dig att ställa upp i Melodifestivalen igen?

– Vi hade verkligen inte planerat för det. Men vi var otroligt glada över hur det gick sist. "Ashes to Ashes" fick ett eget liv och jag kunde fortsätta turnera efteråt. Sedan skrev jag den här låten och vi kände att vi ville fortsätta rida på vågen.

Det är en påtagligt stärkt Bergendahl som nu gör sig redo för nästa kapitel i Mello-sagan. Hon har tidigare varit öppen med sin kamp mot nervositeteten men den känslan har mattats av, förklarar hon.

– När jag gjorde "Ashes to Ashes" hade jag inte varit med i Melodifestivalen på nio år. 2010 vann jag (med bidraget "This Is My Life", reds. anm.) men under tiden som följde så kände jag mig ganska ledsen. Efter det senaste året känner jag mig tryggare och mindre nervös. Det ska bara bli väldigt kul.  

Ett namn som lyste med sin frånvaro under presskonferensen var Renaida Braun. Detta trots tidigare rapporter om att hon skulle vara med. Anette Helenius, projektledare för Melodifestivalen, kommenterade de tidigare uppgifterna.

– Renaida kommer inte vara med den här gången. Det var visst någon kvällstidning som påstod det, säger hon.

Tidningen i fråga var Nöjesbladet som historiskt sett lyckats ringa in många deltagare innan SVT officiellt gått ut med namnen. Så även i år, bortsett från Renaida. Nöjesbladet rapporterade om Nyköpingsartistens medverkan tidigare i november med hänvisning till en väl insatt källa. Enligt Anette Helenius kom den uppgiften inte från SVT. 

– Vi hade inte något med den artikeln att göra, säger hon.

Sett till orterna som gästas under Mello-turnén finns Sörmland med på listan. Det är i samband med Andra chansen som tävlingen återigen landar på sörmländsk mark. Under 2019 hölls delmomentet i Rosvalla i Nyköping, den här gången är det Stiga Sports Arena i Eskilstuna som gästas. Datumet är förlagt till den 29 februari. Det är första gången som staden står värd för Melodifestivalen.

– Det känns fantastiskt kul! Nu är vi redo att skapa melodifestivalfeber, sa Martin Roos, vd på Destination Eskilstuna, till tidningen tidigare i år.

Startskottet för Melodifestivalen ljuder den 1 februari i Linköping.

Anna Bergendahl deltar i Melodifestivalen 2020 med bidraget "Kingdom Come". Under 2019 hamnade hon på en tiondeplats.
Anna Bergendahl deltar i Melodifestivalen 2020 med bidraget "Kingdom Come". Under 2019 hamnade hon på en tiondeplats.
Alla artister som deltar

Linköping 1/2:

Malou Prytz, Felix Sandman, OVÖ, The Mamas, Suzi P, Sonja Aldén, Robin Bengtsson.

Göteborg 8/2:

Linda Bengtzing, Dotter, Anna Bergendahl, Thorsten Flinck, Klara Hammarström, Paul Rey, Mendez feat. Alvaro Estrella.

Luleå 15/2:

Faith Kakembo, Amanda Aasa, Albin Johnsén, Drängarna, Mariette, Anis Don Demina, Mohombi.

Malmö 22/2:

Hanna Ferm, Nanne Grönvall, William Strid, Jakob Karlberg, Ellen Benediktsson & Simon Peyron, Victor Crone, Frida Öhrn

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!