Charmigt när vårdbiträden brottas med moralen

Två medelålders vårdbiträden som varje dag brottas med tunga lyft får ta sig an nya utmaningar i komedin "Fly me to the moon".

Sannamari Patjas och Ingela Schale Berghagen spelar vårdbiträden i "Fly me to the moon".

Sannamari Patjas och Ingela Schale Berghagen spelar vårdbiträden i "Fly me to the moon".

Foto: Micke Sandström

Kultur och Nöje2020-03-01 18:01

Vårdbiträdet Linda (Sannamari Patjas) berättar om en "dålig dag", som började med att sonen glömde sin gympapåse, vilket gjorde att Linda kom försent till jobbet.

Så inleds "Fly me to the moon", som är skriven av den brittiska dramatikern Marie Jones.  

När Linda äntligen kommer till dagens första brukare, den delvis förlamade 85-åringen Gösta, är hennes arbetskamrat Cassandra (Ingela Schale Berghagen) redan där. Cassandra klagar högljutt över ryggont, sedan hon på egen hand hjälpt Gösta att gå på toaletten.  

Medan Linda och Cassandra väntar på att Gösta ska bli klar får vi lära känna dem lite närmare. Lindas man är arbetslös, och hon själv sliter hårt för att ge sina båda barn en bättre framtid. Hon är beredd att slå knut på sig själv för att ungarna ska passa in i den fina friskolan de går på.  

Cassandra är av det mindre präktiga slaget. Åtminstone på ytan. Även om hon snackar om att unna sig lite för egen del, är hon mor till en son som haft det struligt i skolan, och gör vad som helst för honom. Även om det innebär att stötta sonen när han nu har hittat "sin grej": att piratkopiera dvd-filmer och dataspel och sälja.  

De är inga helgon, men både Linda och Cassandra har hjärtat på rätta stället.

Genom deras samtal får publiken också veta mer om brukaren Gösta, en ensam man vars enda glädje är att lyssna på Frank Sinatra, spela på travhästar - och de regelbundna besöken av Cassandra och Linda.  

Även om vi aldrig får se honom, spelar han en stor roll i "Fly me to the moon". Det råkar vara så att Gösta har dött därinne på toa. Detta leder till en lång serie dråpliga situationer och överraskande händelser och utsätter Linda och Cassandra för flera frestelser och moraliska dilemman.

Linda känns som en person ur någon av Susanna Alakoskis böcker medan Cassandra är som Mia Skäringers white trash-karaktär Tabithas lillasyster. Bara den kombon är ju hur kul som helst. Att göra två medelålders vårdbiträden till huvudpersoner i en komedi är också roligt.  

Samhällskritiken finns där ändå hela tiden och gör att "Fly me to the moon" bara blir roligare och mer relevant.

"Fly me to the moon" åker på turné i Sörmland med start 7 mars till den 4 april. Totalt spelas 15 föreställningar.

Ingela Schale Berghagens karaktär Cassandra är hårt skruvad och skulle kunna vara lillasyster till Mia Skäringers fiktiva figur Tabitha.
Ingela Schale Berghagens karaktär Cassandra är hårt skruvad och skulle kunna vara lillasyster till Mia Skäringers fiktiva figur Tabitha.
Teater

"Fly me to the moon"

Av: Marie Jones

Översättning: Anna Kölén

Regi: Isabelle Moreau

Medverkande: Ingela Schale Berghagen och  Sannamari Patjas

Scenkonst Sörmland

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!