Mat är ett universellt språk som kan bygga broar mellan människor och kulturer.
Det menar Adam Thulin, 22, och Serigne Modou "Mo" Thioune, 33, vars vägar korsades när de båda deltog i "Sveriges mästerkock" i TV4 tidigare i år. När deltagarna under en av programmets första deltävlingar fick i uppgift att skapa en rätt med kassler som huvudingrediens var "Mo" tvungen att se sig omkring i TV4-köket för hjälp. Då han är muslim behövde han hjälp att skära upp och tillreda kasslern (som är ett saltat och rökt fläskkött), och bredvid honom fanns Katrineholmssonen Adam Thulin redo att hjälpa till.
Det blev början på en lång vänskap som idag har fört dem båda två till Dakar i Senegal, Serignes hemstad.
Där har Adam fått uppleva en för honom helt ny matkultur genom "Mo" och hans familj, men resan har inte bara ägnats åt nöje. Förutom sitt vanliga bagage såg Adam Thulin till att ta med sig både lingonsylt, ättika och kalvfond från Sverige. De två matälskarna spenderade sedan en heldag med att laga köttbullar, potatismos, gräddsås och pressgurka åt barnen på SOS barnbyar Dakar. I samband med besöket uppmanade de sina respektive följare i sociala medier att donera pengar till barnen, och på två dygn lyckades de samla ihop över 25 000 kronor.
Både Adam och "Mo" beskriver upplevelsen som fantastisk.
– Vi kände att det vore underbart att få göra någonting meningsfullt för barnen här. Adam var väldigt positivt inställd till idén, så vi samlade våra energier och ansträngde oss och fick det att hända. Vi är så tacksamma för alla som donerat pengar och att vi kunnat göra det här tillsammans. Nu hoppas vi båda på att kunna göra liknande saker i framtiden, säger "Mo".
Adam Thulin säger att det var en självklarhet för honom att tacka ja när "Mo" bjöd in honom att upptäcka hans hemstad.
– Det är första gången jag besöker Afrika, och det är helt fantastiskt. Vi har varit mycket hemma hos "Mo" och hans familj, där de lagar autentisk senegalesisk mat som är helt outforskad för mig. Maten har verkligen överträffat alla mina förväntningar, den är extremt god och de använder väldigt annorlunda tillagningstekniker. Det är väldigt inspirerande, säger Adam Thulin.