Monumental konst reser sig i Oxelösund

På lördagen ljuder det officiella startskottet för ett nytt konstprojekt i Oxelösund och Stjärnholm – Skulpturfestivalen. Totalt kommer 40 konstverk, modell större, nu bli en del av det offentliga rummet.

Foto: Tommy Johansson

Kultur och Nöje2019-05-03 22:00

En robotliknande koloss med kopplingar till den grekiska mytologin, skapad av metall från SSAB, eller ett högrest och något annorlunda solur på Järntorget – det är några av de konstverk som placerats ut i Oxelösund centrum, inne på Koordinaten och i Stjärnholms skulpturpark. Från och med lördagens invigning kommer verken kommer vara en del av stadsbilden fram till slutet av september.

– Målsättningen med det här är att vi vill se hur folk reagerar när man med utsmyckning förändrar i det offentliga rummet, säger projektledaren Carl Wellander.

– Vi vill också få till möten mellan alla som rör sig i Oxelösund, där vi använder skulpturerna som ett samtalsämne.

Projektet är helt nytt i kommunen och har förberetts sedan en tid tillbaka. Hittills verkar det stor del ha fått ett varmt välkomnande av invånarna.

– Reaktionerna har mestadels varit positiva, i alla fall det som har nått mig, säger Marie Anstadius, kulturkoordinator på Oxelösunds kommun.

En betydande del av Skulpturfestivalen är att man som invånare, företag eller förening, kan adoptera ett av konstverken. Tanken är då att se efter skulpturerna, värna om dem, och varsko arrangörerna om eventuell skadegörelse.

– En av skulpturerna har till exempel Charlies adopterat. Den står alldeles utanför deras uteservering, säger Carl Wellander, som ser positiva sidoeffekter med upplägget.

– När gästerna vet att deras värd har adopterat skulpturen så kan det bidra till en närhet, att det blir mer intimt. Då tror jag inte att det blir lika roligt att göra åverkan på konstverket.

En annan aspekt av Skulpturfestivalen är det integrationsprojekt som är kopplat till konsten. Arrangörerna hoppas att det ska fungera som en gemensam plattform för kontakt.

– Alla konstpresentationer på hemsidan har översatts till engelska, tigrinja och arabiska. Då kan flera läsa in sig och därefter prata med varandra om vad man känner, säger Carl Wellander.

Kommer någon av skulpturerna få vara kvar efter att festivalen avslutats?

– Ja, om någon köper dem. Det kan vara kommunen, det kan vara näringslivet, det kan vara privatpersoner.

Skulpturfestivalen 2019

Pågår från 4 maj till 28 september och har temat "Hållbarhet".

Arrangeras på initiativ från Föreningen Stjärnholms Skulpturpark och Svenska Skulptörförbundet.

Är ett samarbete mellan kommunen och det lokala närings- och föreningslivet.

För mer information besök www.skulpturfestival.se

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!