Precis som de flesta aktiva föreningar är Nyköpings kammarmusikförening beroende av kommunens föreningsbidrag för att verksamheten ska gå runt. Men Nyköpings kommun har under de senaste åren skärpt kraven för att föreningarna ska kunna erhålla det modesta bidraget. Hur mycket den enskilda föreningen får avgörs från fall till fall.
Ett av kriterierna som föreningarna måste leva upp till, är att de aktivt arbetar för att nå en yngre publik. Enligt Birgitta Nidefelt, programråd i kammarmusikföreningen, har det här sporrat föreningen att tänka nytt. Hon tar försommarens "indiepopjazzkonsert" på Kammarmusikdagarna i Stjärnholm som ett lyckat exempel.
– Kammarmusik är inte bara klassisk musik. Det är formatet som är kontexten och i det formatet ryms även annan sorts musik, även om vårt uppdrag naturligtvis är att främja klassisk musik, säger hon.
När kammarmusikhösten inleds den 25 september på Gamla tinghuset i Nyköping är romantiken är i högsta grad central. "Karin och Kungen – romanser i en sinnesjuk kärlek" är temat för dagen och det är kärleksaffären mellan kung Erik den fjortonde och den unge Karin Månsdotter som står i fokus i form av romanskonsert med den 25-åriga barytonsångaren Hannes Öberg, samt mezzosopranen Emma Sventelius, 26 år, från Lund som ackompanjeras av den 24-årige pianisten Matilda Lindholm från Stockholm.
– Första konserten kommer bestå av mycket sång från två mycket lovande operaröster. Normalt sett har vi mycket instrumentala konserter och det var länge sedan vi hade den här typen av program med sång – av två röster dessutom. Det var Hannes Öberg som förslog att vi skulle ha en mans och en kvinnoröst och att det skulle bli ett "kärleksprogram". Det är framtidens röster vi kommer höra den här eftermiddagen, säger Birgitta Nidefelt.
Hannes Öberg är utbildad på Operahögskolan och har redan hunnit med att spela Don Juan på Kungliga operan, samt uppträtt i en imponerande rad konserter – bland annat som gästsolist i Stockholms symfoniorkester. Han har även uppträtt för kungliga hovet i en samband med en privat romansafton. Emma Svantelius har också en rad meriterande framträdanden på sitt cv men just nu går hon en mastersutbildning på Operahögskolan.
I det långsiktiga föryngringsarbetet ingår även att nå en yngre publik och hösten 2017 kommer Kammarmusikföreningen satsa på att aktivt locka skolungdomar till konserterna. Därför har man etablerat kontakt med både Musikskolan och estetiska programmet i Nyköping.
– Att få ungdomar att se en kammarmusikkonsert på sin fritid är inte det lättaste. Att skolan aktivt ser till att ungdomar tar del av klassisk musik är därför en framkomlig väg, menar Birgitta.
– Jag tror att om man varit med om klassisk konsert som ung, har man lättare att relatera och intressera sig för det när man blir äldre.