Det har gått åtta år sedan teatergruppen Comedy art theatre från västkusten vann den offentliga upphandlingen över Teater Sörmland och därmed fick uppdraget att hålla Nyköpings hus "levande" under perioden maj - augusti i två somrar. Upphandlingen väckte starka känslor både bland Nyköpingsborna och delar av kulturetablissemanget i Nyköping men för unge Kenneth Bodin, som då inte hunnit fylla 30, ledde de två somrarna på Nyköpings hus till att tycke för den gamla staden uppstod och att han 2010 lämnade sitt Göteborg för att bli Nyköpingsbo på heltid.
Om den infekterade debatten som följde anbudsförfarandet har han inget att säga när vi träffas på konditori Prinsess inför stipendieutdelningen på lördag. Mer än att de följde uppdraget punkt till pricka.
– Det stora paket som Comedy art theatre levererade innehöll allt från farser och dramatiserade vandringar till barnföreställningar och historiska föreläsningar med bland annat Dick Harrysson, menar Kenneth Bodin.
Samtidigt har han förståelse för att en tre man stor grundensemble inte kan mäta sig med det maskineri som Nyköpings gästabud i Teater Sörmlands regi har levererat på Borggården i snart 20 år.
Men de två somrarna på Borggården gav mersmak och tillsammans med två lokala amatörskådespelare bildade han den fria teatergruppen Nyköpings stads teater. Ambitionen var att vinna anbudet för Nyköpings hus de två nästkommande åren också. Kenneth Bodin menar att luften gick ur när det stod klart att de förlorat upphandlingen. Med facit i hand var det kanske det bästa som kunde hända. För med en lite ödmjukare inställning började Kenneth Bodin i stället täppa till de luckor som saknades i Nyköpings kulturliv, där de dramatiserade stadsvandringarna blev ett av lyckokasten.
‒Under de fem år som vi haft de historiska stadsvandringarna har antalet besökare stadigt ökat och i somras slog vi alla tidigare rekord, säger han.
Under lika många somrar har Kenneth och Nyköpings stads teater även haft sommarföreställningar på Träffen där den egenskrivna pjäsen "A cup of Kafka" är det han är mest stolt över.
‒Under två år levde jag med Kafka. Jag hade ambitionen att läsa alla hans verk inför manusskrivandet, men det var ett omöjligt uppdrag. Nu läste jag i stället bara alla romaner.
"A cup of Kafka" blev en succé och när pjäsen sattes upp i Göteborg kom Sveriges två enda Kafka-översättare för att se föreställningen – enligt Kenneth öste båda superlativ över den fria tolkningen.
Det råder ingen tvekan om att det bor en nörd i Kenneth Bodin. Allt han sätter tänderna i föregås av en djupdykning i ämnet. Ett gediget intresse för historia gör även att föreställningarna, oavsett om de kryddas med humor, andas ett stort stycke folkbildning.
Under åren i Nyköping har han även hunnit med att etablera en sommarcabarevy på Fåfängans trädgårdscafé, samt Nyköpings första soppteater vintertid – vilket är ännu ett exempel på Kenneths förmåga att "täppa till" de kulturella hålen. På frågan om det finns någon "drömföreställning" han skulle vilja göra i framtiden, uppstår också en tystnad.
Men så kommer det självklara Kenneth-svaret:
‒Många föreställningar har kommit till för att de finns kvar att göra. Det gäller att hitta det där revolutionerande igen, om det så är ett litet kammarspel, något annat vet jag inte.
Vad ska du göra med stipendiepengarna?
‒Tror jag ska göra något inspirerande. Jag har ett högt tempo och behöver ibland göra saker för min egen skull. Kanske blir det en resa.