Året är 1955. Elvira och Gustav bor på Grantorpet och deras äktenskap har inte resulterat i några barn. Enligt Elvira har det inte resulterat i någonting alls. Nu har hon bestämt att det ska bli ändring på gården, oavsett vad maken anser om saken. Gustav å sin sida har tänkt överraska hustrun sin inför den kommande bröllopsdagen - även om överraskningen mer tänkt gynna honom själv.
– De har varit gifta alldeles för länge, allt går på slentrian, det gnälls och gnabbas men hålls ändå ihop. Så som många gjorde förr, säger Stephan Grönroos, pjäsförfattare och regissör.
Föreställningen, som sätts upp i samarbete med hembygdsföreningen i Gamla Oxelösund, utspelar sig under en enda dag i parets liv. Och trots att det nu tycks vara ett slentrianmässigt sådant, är spelet betydligt mer fartfullt. Ensemblen har repeterat för fullt sedan mitten på maj.
– Skärgårdsmuseet är en helt fantastisk plats för folklustspel. Jag tror alla som kommer in här glömmer vardagen för en stund, miljön gör mycket för stämningen, konstaterar Grönroos som också gör rollen som Gustav.
Rejält med krut har lagts på att även hitta tidstypisk rekvisita.
– Alla kläder var på modet under 1950-talet, tältet är från 1959 och utedasset är nyproducerat men i gammal stil, säger Stephan Grönroos som tillbringar en hel del speltid just i nämnda dass. Det är nämligen här pjäsen tar sin början, med dåtidens toa-appande.
– Precis, starten går med ett korsord på dass och sen blir det lite som en gammaldags roadmovie med nostalgi och glädje och kanske även en och annan tår, säger regissören.
– Hur det går får man se om man kommer hit, men precis som i alla folklustspel är slutet alltid gott, avslöjar han.
Ensemblen består mestadels av Oxelösunds- och Nyköpingsbor.
– De är väldigt duktiga och vi har otroligt kul ihop vilket vi hoppas publiken kommer att känna, säger Grönroos som själv är bosatt i Östergötland där han satt upp liknande folklustspel i många år.
– När vi startade 2014 hoppades vi att det skulle bli en tradition och det känns det som att det blivit även i Oxelösund nu, säger Stephan Grönroos.