Kan en robot sköta ditt jobb?

Vad ska man då göra som en biologisk organism i en värld där algoritmerna på allvar börjar ta steget in på arbetsmarknaden?

Foto:

Övrigt2017-07-05 19:30

En gång i tiden extrajobbade jag som väderobservatör. Det är en ganska så trevlig sysselsättning – att sätta sig några veckor vid en av rikets riktiga avkrokar och bara umgås med vädret i några veckor. Jag gick och funderade över vilka sorters moln som skymtade på himlen, om det var kornsnö eller hagel som föll från dem och hur höga vågor det gick nere vid stranden. Allt gjordes om till en kod som skickades till SMHI i Norrköping och allt var frid och fröjd. Men optiska sensorer kan, åtminstone hjälpligt, känna igen vad det är för moln, och dataprogram kan sköta det mesta av skrivbordsarbetet.

Inte så mycket mer med det, tänkte jag. Jag var varken den förste eller sista som blivit bortrationaliserad av en maskin. Varje generation sedan industrialiseringens början har säkert haft sina farhågor; ångmaskinen, vävstolen och elektriska gatlyktor som tände sig av sig själva.

Nu pratas det dock om ett nytt steg i automatiseringen. Den här gången har den nått i stort sett alla yrken. Artikeln om robotisering här intill bygger på en undersökning gjord av Stiftelsen för strategisk forskning och släpptes 2014. Den har rubriken ”Vartannat jobb automatiseras inom 20 år”. Datorer bedöms inte bara ersätta folk i tillverkningsindustrin utan även biblioteksassistenter, maskinförare och kassapersonal. Listan toppas av fotomodeller där bedömningen är att det är 98 procents chans att datorer tagit över yrket om 20 år.

Vad ska man då göra som en biologisk organism i en värld där algoritmerna på allvar börjar ta steget in på arbetsmarknaden? Jag letar förstås upp mitt eget yrke i rapportens tabeller, där journalist har klumpats ihop med konstnärer och skådespelare. 18,9 procents chans att vara ersatt inom 20 år, eller rättare sagt 17 år. Borde det inte vara högre risk? Datoranimerade filmer har funnits länge och jag har tidigare skrivit om algoritmen Rosalinda som skriver sportnotiser på Sala allehanda.

Kanske har framtiden redan sprungit om Stiftelsen för strategisk forskning? Eller har siffrorna tagits fram av ett dataprogram med en liten bugg?

Jag fortsätter i alla fall längst ner på listan för att hitta yrkena som ska få finnas kvar. Skogsmästare, präst och speciallärare har bara runt 1 procents risk. Det kanske kan vara något.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!