PÄ Bona Gusto serveras ett tiotal rÀtter som alla i storleken Àr ungefÀr som en förrÀtt pÄ en vanlig trerÀtterskrog, och som alla kostar 145:-.
Den mycket kunniga serveringspersonalen förklarar att de flesta gÀster behöver ungefÀr fyra rÀtter för att bli mÀtta. Det Àr tydligt att det Àr den goda smaken som stÄr i centrum pÄ Bona Gusto, och att flera smÄ rÀtter Àr bÀttre Àn fÄ stora. HÀr erbjuds Àven olika paketförslag till förmÄnliga priser, och varje matrÀtt pÄ menyn ackompanjeras av ett tydligt dryckesförslag.
Krogpatrullen bestÀmmer sig sjÀlvklart för att lita pÄ sommelieren och testa varje föreslagen dryck till varje vald rÀtt.
Vi ska inte bli besvikna.
SÄ fort den första rÀtten dyker upp börjar en kulinarisk resa som inte liknar nÄgonting annat vi upplevt i Nyköping.
KvĂ€llen startar med kökets struva. Det Ă€r en frasig liten vĂ„ffla toppad med en perfekt balanserad salt och syrlig röra pĂ„ crĂšme fraiche, lufttorkad skinka och silverlök â och ett berg av riven parmesan. En rĂ€tt som ledsagas klockrent av en lĂ€tt pepprig Barbera.
HĂ€rnĂ€st vĂ€ntar lĂ€ckra skivor av röding serverade med bĂ„de krutonger, brynt smör och dill. Tillsammans med ett syrligt, franskt vitt Ă€r rĂ€tten en uppenbarelse â kanske godast ikvĂ€ll â Ă€ven om vi Ă€ven Ă€lskar den handskurna rĂ„biffen med enbĂ€r och granskott som nĂ„r bordet samtidigt. Till denna serveras en lĂ€tt Pinot Noir frĂ„n Tyskland â piggt och kul.
Ett par rĂ€tter in börjar vi bli varma i klĂ€derna (lĂ„t er inte luras av de smĂ„ vinglasen â samtliga fylls pĂ„ med en generös skvĂ€tt. GĂ€ster som vĂ€ljer dryckespaketet gör vĂ€l i att lĂ„ta nĂ„gon annan lĂ€mna pĂ„ förskolan dagen efter) och i den mycket mysiga och familjĂ€ra lokalen Ă€r det vid det hĂ€r laget nĂ€stan fullt. En grĂ„ veckodag under Ă„rets fattigaste mĂ„nad, dessutom. Roligt att se.
Bona Gustos mjölkko med rĂ€kor, dragon och persilja Ă€r en annorlunda och mycket vĂ€lsmakande surf 'n' turf. BĂ„de matjesillen med vĂ€sterbottenost och brynt smör samt kĂ„ldolmen med lamm och linser pĂ„minner Krogpatrullen om vilka otroliga delikatesser som döljer sig bland vĂ„ra nordiska husmansklassiker â om de Ă€r lika vĂ€llagade som pĂ„ Bona Gusto. Att fisken dessutom serveras med en frĂ€sch lager och en iskall snaps Ă€r ett genidrag â och nĂ„got vi i hemlighet sjĂ€lvfallet hade drömt om i smyg om sommelieren istĂ€llet valt att para ihop rĂ€tten med nĂ„got trendigt vin.
NĂ€r vi betat av Ă„tta av tio rĂ€tter börjar det kĂ€nnas svĂ„rt att tro att köket skulle kunna övertrĂ€ffa de grymma smaker som redan serverats oss. Men den salta och fasta torsken som gĂ„r hand i hand med den söta morotspurĂ©en och det busiga blĂ„mussel-skummet lyckas med just detta. För att inte tala om kökets hjort med rotselleri och anklever â ett dekadent smakcrescendo som fĂ„r vĂ„ra smaklökar att resa sig frĂ„n bordet, lĂ€mna Nyköping, ta ett flyg frĂ„n Skavsta till Lyon, glida in pĂ„ Brasserie le Nord och vrĂ„la: "J'adore la cuisine francaise!"
FrĂ„n efterrĂ€ttsmenyn vĂ€ljer vi â trots att vi egentligen Ă€r för mĂ€tta â mascarpone med apelsin, marĂ€ng och citron. Tillsammans med ett par koppar kaffe Ă€r detta en modern och lĂ€tt avslutning pĂ„ en nĂ€stan tre timmar lĂ„ng sittning som flugit förbi â tiden gĂ„r fort nĂ€r man har roligt â och nĂ€r vi betalar notan och ger oss ut i NyköpingskvĂ€llen Ă€r det med en kĂ€nsla av att ha funnit en ny favoritrestaurang.