Svensk stormaktstid.
Angår den oss än i dag?
Var det inte mest en mörk tid av elände och religionskrig, hårda skatter, barnadödlighet, maktstrider om kungakronan och mellan adel, präster, borgare och bönder? Behövs det verkligen en ny bok om allt detta?
Jo, det behövs, och dessutom berättar denna nya biografi om hur grunden till dagens Sverige lades i form av bättre styre, skatter, domstolar och utbildning. Boken är också extra aktuell för oss i Nyköpingstrakten.
Huvudperson är Johan Bengtsson, född 1577 och son till borgmästaren i lilla Nyköping, som är en viktig handelsstad. Snabbt lär sig Johan allt han kan i skolan och får fortsätta i Stockholm innan han skickas ut i Europa för att besöka olika universitet, för studier men lika mycket för att lära sig fina manér. Och för att tala de olika språken. Plus latin förstås, där han blir en vältalighetens mästare.
Han tar namnet Schroderus, och väl hemma igen blir han rådgivare åt Karl IX och adlas med tillnamnet Skytte. Han handplockas som privatlärare åt prins Gustav Adolf, får belöningar och gods, bygger ett slott på Grönsöö i Mälaren, och blir guvernör över stora områden på andra sidan Östersjön. Han är den som driver på grundandet av ett universitet i Dorpat, vilket blir Sveriges andra efter Uppsala.
Då är han redan riksråd, mycket mäktig och rik och har i kraft av begåvning och diplomati gjort en ovanlig karriär och klassresa. MEN gammaladeln såg honom ändå som en uppkomling, en homo novus. Rikskansler Axel Oxenstierna motarbetade honom, speciellt efter kungens död i Lützen 1632 och den följande förmyndarregeringen.
Johan Skytte dör hastigt 1645 och får alltså inte uppleva det kommande fredsslutet. Men han slipper också skandalen med Drottning Kristinas abdikation och övergång till katolicismen. Och han slipper höra om branden i Nyköping år 1665, som förstör det mesta av renässansslottet, det som skulle ha varit en sensationell sevärdhet i dag. Nu har vi bara resterna kvar, men i Kungstornet finns en furstlig utställning med rätt atmosfär för denna bok.
►► LÄS MER: SN:s Tommy Johansson träffade David Lindén vid Nyköpingshus i somras: "Det känns roligt också att göra klart boken som ett tack till morfar".
Det var också vid Nyköpingshus som David Lindéns starka intresse för historia började. Han har också varit verksam som ledarskribent och tror på att vi kan lära oss av historien. Han har nu plöjt igenom massor av källor och litteratur men som skicklig pedagog skriver han lättläst och målar upp scenen runt Johan Skytte i helfigur. Och även om det kan vara svårläst ger hans många citat på 1600-talssvenska och latin (med översättning) rätt känsla för tiden.
Om Johan Skytte bör till sist sägas att han var före sin tid som lärare. Elever skulle uppmuntras, inte skrämmas. Språken skulle talas och leva, inte bara vara grammatik. Även fattiga men begåvade pojkar måste få hjälp att studera. Och i vart fall adliga flickor borde få studera, vilket hans egen dotter Vendela bevisade.