Vi offrar individer på offentlighetsprincipens altare

Det är inte bara offentligheten som enkelt kan granskas i detalj, utan även enskilda individer utan någon koppling till makten.

 Det krävs inte en särskild livlig fantasi för att förstå att privat information i fel händer kan vara livsfarlig, skriver Olivia Karlsson.

Det krävs inte en särskild livlig fantasi för att förstå att privat information i fel händer kan vara livsfarlig, skriver Olivia Karlsson.

Foto: ANDERS WIKLUND / TT

Ledare2023-08-04 05:00
Detta är en ledare. SN:s ledarsida delar Centerpartiets värderingar.

Offentlighetsprincipen är central i den svenska rättsordningen och har varit det i flera hundra år. Syftet med lagen är att allmänheten ska ha rätt till insyn i och tillgång till information om statens och kommunernas verksamhet. Offentlighetsprincipen är central för vår demokrati, men offentlighetsprincipen riskerar också att inskränka på den personliga integriteten och ändra förutsättningarna för vem som egentligen ska bli granskad.

Att individer och journalister enkelt kan ta del av information om det offentligas verksamhet och beslut är helt centralt för att vi ska kunna utkräva ansvar. Möjligheten att granska makten och ansvarsutkräva de som utför den är central i demokratier. Tyvärr är det dock inte bara det offentliga som enkelt kan granskas i detalj av allmänheten, utan även enskilda individer utan någon koppling till makten.

Tanken med offentlighetsprincipen har aldrig varit att personer ska kunna granska varandra och enkelt få ut all information. Med framväxten av internet i samband med offentlighetsprincipen har detta däremot blivit verklighet. Inom tio minuter kan en person idag ta reda på en individs inkomst, bostadsadress, bolagsengagemang, fullständiga namn, kreditvärdighet, civilstånd och mycket mer. Så kallade upplysningstjänster har blivit en enorm industri och en av de största aktörerna, Ratsit, har till och med reklampelare längs Sveriges motorvägar som uppmuntrar personer att kolla upp vad deras kollegor tjänar. 

Visst kan det vara positivt att veta vad ens kollegor tjänar, inte minst för att kunna löneförhandla och få en rättvis lön. Det som är mindre positivt är dock att vem som helst kan få tillgång till nästan all din privata information genom samma mekanismer. Ratsit marknadsför en tjänst på sin hemsida som de kallar “följfunktion” där man anonymt kan prenumerera på information om en person och få uppdateringar varje gång de exempelvis byter adress eller telefonnummer, ändrar sitt civilstånd eller samboskap eller till och med ändrar sitt namn. Det krävs inte en särskild livlig fantasi för att förstå att den typen av privat information i fel händer kan vara livsfarlig. 

Offentlighetsprincipen ska självklart värnas, men när öppenheten som lagen medför möjliggör enorma inskränkningar i den personliga integriteten måste vi öppna ögonen. När vi möjliggör tillgång till den här typen av information för potentiella stalkers, våldsverkare och kriminella nätverk undrar jag vem eller vad det är som egentligen skyddas. 

Olivia Karlsson, ledarskribent SN
Olivia Karlsson, ledarskribent SN