Akademisk attack mot pressfriheten

Att en högskola ber en chefredaktör censurera sin politiska redaktör Àr djupt oroande.

KrÀnkt. Statsvetaren Frida Stranne och hennes kollegor pÄ Högskolan i Halmstad uppskattar inte att ledarskribenter ifrÄgasÀtter deras publikationer, skriver Malin Lernfelt.

KrÀnkt. Statsvetaren Frida Stranne och hennes kollegor pÄ Högskolan i Halmstad uppskattar inte att ledarskribenter ifrÄgasÀtter deras publikationer, skriver Malin Lernfelt.

Foto: Anders Andersson / TT

Ledare2023-07-17 05:05
Detta Àr en ledare. SN:s ledarsida delar Centerpartiets vÀrderingar.

Svenska liberala och centerpartistiska ledarsidor Ă€r bland dem som hĂ„ller öppenhet, Ă„siktsfrihet, yttrandefrihet, akademisk frihet och inte minst pressfrihet högst. I denna öppenhet ligger rĂ€tten att uttrycka sig och framföra stĂ„ndpunkter sĂ„vĂ€l pĂ„ gator och torg som i media och akademiska publiceringar. DĂ€remot finns det ingen rĂ€tt att slippa bli kritiserad eller ifrĂ„gasatt. Friheten för meningsmotstĂ„ndare att peka ut orimliga stĂ„ndpunkter, brist pĂ„ demokratisk förankring eller rena felaktigheter Ă€r precis lika omfattande. 

Det var detta Hallands Nyheters politiska redaktör Maria Haldesten gjorde nĂ€r hon i en ledare i juni kritiserade statsvetaren Frida Stranne och den bok Stranne nyligen slĂ€ppt tillsammans med statsvetaren Trita Parsi, ”Illusionen om den amerikanska freden”. 

I sin text skriver Haldesten att boken “sprider uppfattningen att kriget (i Ukraina) delvis Ă€r VĂ€sts och Natos fel. En expansiv politik, och amerikansk utrikespoltik, anses ha provocerat Putin. Bokens innehĂ„ll Ă€r helt enkelt sĂ„dant att "Putin skulle skĂ„la i vodka om han fick den översatt" - för att parafrasera den ukrainska journalisten Alyona Vyshnytska frĂ„n Kiev” (HN 1/6). 

Haldesten pekar ocksĂ„ pĂ„ att statsvetare samtidigt kan vara opinionsbildare och uppmĂ€rksammar att Frida Stranne skrivit debattartiklar mot Nato-medlemskap i bĂ„de svensk och finsk press. UtifrĂ„n det Ă€r det orimligt att Stranne blir krĂ€nkt nĂ€r hon fĂ„r kritik. Men det har hon uppenbarligen blivit. 

KrĂ€nktheten har nu gĂ„tt sĂ„ lĂ„ngt att Strannes arbetsgivare, Högskolan i Halmstad, som i sin roll som forskningsinstitution borde vara en fyrbĂ„k för öppenhet, pĂ„ sin hemsida har publicerat ett öppet brev frĂ„n professor MĂ„ns Svensson, chef för Akademin för lĂ€rande, humaniora och samhĂ€lle. Brevet Ă€r riktat till Maria Haldestens chef, Hallands Nyheters chefredaktör Ulf Niklasson, som i princip ombeds censurera Haldesten. Eller som Svensson skriver: “Vi bör inte acceptera att landets ledarsidor anvĂ€nds som hĂ€vstĂ€nger för nĂ€that mot forskare vars analyser inte stĂ€mmer med den egna agendan”. 

Att en svensk högskola inte har större respekt för pressfriheten eller förstĂ„r journalisters roll och uppdrag Ă€r allvarligt. Sörmlands Nyheters politiska redaktör Olof Jonmyren och skribenten Patrik Oksanen formulerar det vĂ€l pĂ„ GP Kultur, dĂ€r de skriver med anledning av pĂ„hoppet pĂ„ Haldesten: 

“Att ge sig pĂ„ den fria opinionsbildningen frĂ„n myndighetens sida Ă€r en attack mot regeringsformens första paragraf, att den svenska folkstyrelsen bygger pĂ„ fri Ă„siktsbildning. Att detta inte sitter i ryggmĂ€rgen hos myndigheten och dess chefer Ă€r nĂ€rmast chockerande” (GP 11/7).

FrĂ„gan Ă€r i grunden lĂ„ngt större Ă€n bara detta enskilda fall, Ă€ven om det sĂ€llan blir sĂ„ oerhört tydligt hur illa det Ă€r stĂ€llt inom delar av akademin. 

Opinionsjournalistik kan förarga och förvĂ„na och gĂ„r i polemik med sĂ„vĂ€l politiker som forskare, fackförbund, nĂ€ringsliv och myndigheter. Det ligger i opinionsbildningens uppdrag att ifrĂ„gasĂ€tta och vĂ€nda och vrida pĂ„ makthavares sanningar. NĂ€r högskolor och universitet och deras anstĂ€llda ser pĂ„ sig sjĂ€lva som oberörbara och akademisk frihet som rĂ€tten att stĂ„ fria frĂ„n kritik, Ă€r det djupt oroande och nĂ„got som omedelbart mĂ„ste hanteras pĂ„ högsta ansvarsnivĂ„. 

För att parafrasera MĂ„ns Svensson: Vi bör inte acceptera att landets högskolor anvĂ€nds som hĂ€vstĂ€nger för att tysta journalister vars analyser inte stĂ€mmer med den egna agendan”

Malin Lernfelt Àr chef för Liberala NyhetsbyrÄn, LNB.