Aldrig bra med sä(m)re djurskydd

Fredrik Reinfeldt gick innan valet ut med att han vill lätta på den svenska djurskyddslagen. Det är en i stormen efter valet liten händelse, men en del i Moderaternas valförlust.

syc41bf9.jpg

syc41bf9.jpg

Foto: Fotograf saknas!

Ledare2014-09-22 05:00
Detta är en ledare. SN:s ledarsida delar Centerpartiets värderingar.

Moderaternas relation till det svenska lantbruket har varit något känslig sedan finansminister Anders Borg i princip dödsdömde industrijordbruket i en intervju med tidningen Land Lantbruk i våras. Statsminister Fredrik Reinfeldts (M) inlägg om att han kan tänka sig att lätta på den svenska djurskyddslagen för att underlätta för svenska bönder, får ses som ett rätt billigt plåster på såren. Anders Borgs uttalande, som samtidigt låg i positivt ordalag gällande närproducerade råvaror, förädling och småskalighet, skapade stor upprördhet i Lantbrukssverige. Borg menade att lantbrukare måste ta sig uppåt i näringskedjan, just genom att tänka i termer som närproducerat och småskaligt.

Reinfeldt definierade inte exakt vad en uppluckring av djurskyddsreglerna skulle innebära. Tänkbara delar skulle kunna vara beteskravet, som för mjölkkor i Mellansverige innebär utevistelse minst tre månader om året. Argumentet för att lätta på djurskyddslagen är att svenska lantbrukare får lättare att konkurrera med kollegor i andra länder, där man kan använda förebyggande antibiotika och hålla djuren mycket tätare. Reinfeldt säger samtidigt att Sveriges profil som djurvänligt med låg användning av antibiotika är viktig, och att det måste nå fram bättre till konsumenter. Någonstans där blir problematiken med Reinfeldts förslag tydligt.

Rent marknadsmässigt skulle det kanske skapa en bättre situation. Även för dem som satsar på småskaligt eller ekologiskt som kan ta ännu mer betalt för sina produkter, eftersom det enbart svenska skulle röra sig närmare till exempel danskt griskött. Men de flesta av oss vill att djur som föds upp för att bli mat ska få leva ett värdigt liv där de får leva ut naturliga beteenden.

Sverige kan stoltsera med en god djurhållning, men det stannar inte där. Målet bör vara att andra länder ska ta efter vårt goda exempel så att fler djur får det bättre. Med Reinfeldts förslag tar Sverige av sig ledartröjan och förlorar sin position som ett land med ett väldigt gott djurskydd. Det skapar en problematik för begreppen svenskt och närproducerat. Sänkta svenska ambitioner för djurskyddet skulle skapa minskat förtroende för lantbruket inom Sveriges gränser. Svensk mat, som generellt begrepp, skulle inte alls i samma grad kunna kopplas samman med kvalitet och god djurhållning.

Vad Reinfeldt egentligen ville åstadkomma med det här uttalandet är oklart. Det är i sig ett klassiskt moderatförslag som innebär att marknadskrafterna alltid styr åt rätt håll, men som vi i många fall har sett är djurskydd ofta en faktor som glöms bort av marknaden. Kanske vann man tillbaka några grisproducenter som hade sårats av Anders Borg, men för de flesta blev det nog ytterligare ett uttalande som signalerade sänkta ambitioner och minskad politisk glöd.

Adam Arnesson