Alla vill ha vård för pengarna

Vård för pengarna lägger oppositionsbudget ihop med Moderaterna och Kristdemokraterna. Nykomlingarna har redan lyckats flytta debatten inom landstingspolitiken.

Diabetesb-st _009.jpg

Diabetesb-st _009.jpg

Foto: Fotograf saknas!

Ledare2014-10-31 05:36
Detta är en ledare. SN:s ledarsida delar Centerpartiets värderingar.

Partiet Vård för pengarna är, enligt gruppledaren Jonas Lindeberg, besviket på att inte få ingå i en landstingsmajoritet. Men faktum är att partiet redan har påverkat såväl opposition som landstingsledning.

Med tanke på det genomslag som VFP fick i östra Sörmland finns förstås en potential att nå något liknande i andra delar av Sörmland; om kraven på bättre personalvård, fler patientplatser och lägre politiska kostnader lämnas ohörda av de etablerade partierna. Den risken vill ingen ta.

Det budgetförslag som Vård för pengarna nu har lagt fram tillsammans med Moderaterna och Kristdemokraterna – före landstingsledningens förslag – är förvisso en kompromiss, men en produkt där också VFP syns. Först bättre personalförutsättningar, sedan fler vårdplatser, säger Lindeberg och låter som den läkare han är. Problemet är identifierat, här är medicinen. Intressant nog går just detta hand i hand med en del av det tankegods som M och KD arbetade fram före valet, i samarbete med Centerpartiet.

C ingår ju numera i den styrande fyrpartiminoriteten med S, MP och FP. Av den gemensamma programförklaringen från den nya landstingsledningen att döma, så har den politiska nykomlingen påverkat även där. Alla har dragit slutsatser av valet. Alla vill, så att säga, ha mer vård för pengarna.

Ingen vill röra skattesatsen uppåt. Ingen vill minska antalet vårdplatser. Ingen vill ha en hållbarhetsnämnd. De flesta partier är väldigt måna om att i stället visa sig redo att vårda pengarna för att fler ska få vård. Det mest intressanta är vad man vill göra för att nå detta. Fortsättning följer.

De tre samverkande oppositionspartierna kräver: Mer vård till rimlig kostnad, mindre av byråkrati och mer av att utnyttja rätt kompetens på rätt plats. Någon som är emot? Det tål likväl att problematisera, att våga diskutera nyanser. Vad måste till för att exempelvis kunna öppna barnkliniken i Nyköping igen? Alla löften bygger på att det finns pengar att spendera.

Högre skatteintäkter må vara viktigt, men kampen mot onödiga kostnader får aldrig förlora kraft. Effektivisering får inte förväxlas med personalnedskärningar. Det handlar också om att inte betala för mycket för inköp och att kunna skrota omständliga processer. Landstingets oppositionsråd Magnus Leivik (M) hänvisar till att Gävleborgs landsting har sparat många miljoner på att alla landstingsdrivna verksamheter köper in på rätt sätt, till bästa möjliga pris. M, VFP och KD är överens om att även Landstinget Sörmland kan bli mer effektivt. Mindre kostnader här ger mer resurser till annat.

Vård för pengarna är en kraft som just nu ruskar om landstingspolitiken. Ingen talar längre om att skatten är för låg eller att skattepengarna inte räcker till. Samtalets fokus har flyttats. I stället talas om att få valuta för varje krona i landstingsskatt. Sörmlänningarna verkar ha tröttnat på att betala mer för något som ger allt mindre tillbaka och där personalen vantrivs.