Alliansen efter Fredrik Reinfeldt

Den starka Moderatduon Reinfeldt-Borg avgår båda efter Alliansens valförlust. Att hitta en lika stark efterträdare kommer bli svårt, men öppnar även för bredare Alliansledning i toppen.

szecc851.jpg

szecc851.jpg

Foto: Fotograf saknas!

Ledare2014-09-20 05:00
Detta är en ledare. SN:s ledarsida delar Centerpartiets värderingar.

De flesta analytiker var rätt säkra på att det skulle bli förlust för Alliansen i förra helgens riksdagsval. Däremot var det inte alla som hade gissat på att avhoppen inom Moderaternas ledning skulle komma så fort som de gjorde. Fredrik Reinfeldt gick upp på valnatten och förklarade att han avgår som statsminister och som partiordförande. Finansminister Anders Borg tackade för sig dagen därpå.

Det är därmed ett viktigt team som Moderaterna, och i förlängningen Alliansen, tappar. M-ledningen spelade stor roll för Alliansens framgång. Reinfeldt och Borg har haft höga förtroendesiffror bland väljarna. De sågs som kunniga och ansvarstagande, vilket var viktigt för att bygga bilden av Alliansen som ett realistiskt statsbärande alternativ. Opinionsundersökningar kunde också visa hur en betydande del av den väljartillströmning som Moderaterna fick i samband med valet 2006 och till viss del 2010 kom från väljare som tidigare röstat på Socialdemokraterna. Ofta i traditionella arbetarklassyrken som värderade ordning och reda i ekonomin.

Kombinationen Reinfeldt-Borg behöver därmed efterträdas. Helst av några som kan ge samma kompetenta och stabila intryck och bidra till att locka blockbytande mittenväljare som premierar alternativ som känns seriösa.

Catharina Elmsäter Svärd har seglat upp som en stark kandidat på senaste tiden. Hon var bland annat med i Dagens Nyheters reportageserie inför valet med mäktiga personer i partierna och är för vissa i Sörmland känd efter att ha fått hantera uppståndelsen kring Gnestapendeln förra sommaren. Hon ger ett stabilt intryck, men är inte särskilt karismatisk och välkänd utanför partiet. Anna Kinberg Batra är ett annat namn, smart, yngre och mer medial – också hon med kopplingar till Gnesta – men med ett tungt arv av att uppfattas som överlägsen och elitistisk. Det är två inte helt charmerande sidor av de gamla moderaterna som inte lär främja framtida Alliansframgång.

Moderaterna har tur om de hittar en partiordförande med samma tyngd och förmåga som Reinfeldt. Att de samtidigt ska finna en lika populär ny finansministerkandidat som Borg är kanske att hoppas på en sak för mycket. Därför finns möjligheten att vi i framtidens Alliansen inte har en lika stark moderat duo som tidigare med både statsminister och finansminister.

I stället finns möjligheten att en eller flera av de andra borgerliga partiledarna tar en starkare position, tillsammans den moderata statsministerkandidaten. Centerpartiet och Annie Lööf gjorde en mycket bra valrörelse och har bevisat sig för väljarna. Lööf kan som stark och trovärdig näringsminister tala om företagande och jobb och bli en bra kompletterande kraft till Alliansens nästa statsministerkandidat.

Hanna Marie Björklund