Apoteksdöden som uteblev

Domedagsprofetiorna kom på skam. Kunderna är nöjda. Antalet apotek har ökat efter omregleringen och de mindre apoteken finns kvar.

Ledare2014-04-26 05:00
Detta är en ledare. SN:s ledarsida delar Centerpartiets värderingar.

Vid apoteksmarknadens omreglering 2009 var vänsterns partier inte sena med att förutspå en apoteksdöd i glesbygden. Nu några år senare finns facit. Antalet apotek har ökat med 40 procent.

När Apoteksföreningen släppte sin branschrapport under förra veckan stod det klart att det statligt ägda Apoteket AB fått konkurrens av 23 andra aktörer sedan omregleringen 2009. Något som lett till att 374 nya apotek har startats. Ökningen har dessutom skett i hela landet och även på orter där apotek inte funnits tidigare. Kvantitet behöver inte betyda kvalitet? Jo, 95 procent av apotekens kunder uppger sig ha varit nöjda med sitt senaste besök, också det en siffra som ökat. Farhågorna från vänster verkar ha varit kraftigt överdrivna. Det verkade kanske vara ett säkert kort att spela för att försöka plocka enkla poäng. Trots alla positiva effekter finns skepticismen kvar hos Vänsterpartiet. Även om man lyckats skapa en negativ aura runt orden avreglering och privatisering, kan nu fakta bevisa motsatsen.

Däremot finns vissa problem med tillgängligheten på läkemedel. Den så kallade 24-timmarsregeln innebär att ett läkemedel som efterfrågas på apotek ska kunna vara tillgängliga inom 24 timmar. Apoteksföreningen uppger att problemet ligger i distributionskedjan, som inte hunnit anpassa sig till de nya förutsättningarna ännu. Man menar även att lagar och regelverk hindrar apotek från att själva styra distributionen. Det är ett problem som måste ses över och förmodligen kan åtgärdas när systemet fått anpassa sig. Naturligtvis ska tillgängligheten till läkemedel vara lika god i ett litet glesbygdsapotek som i ett storstadsapotek.

En annan fruktan vid privatiseringen var att någon stor koncern skulle slå ut alla mindre aktörer. Ytterligare en sak som har motbevisats. Små aktörer, såväl i städer som i glesbygd, har tvärtom skapat egna mindre monopol genom att utforma en lokal prägel för de specifika apoteken.

Vänsterns kristallkula måste ha varit väldigt felkalibrerad. Ökningen av antalet apotek har inte bara gett bättre tillgänglighet för befolkningen, utan också fler jobb. I branschen finns nu ett sug efter personal, vilket avspeglar sig på utbildningar som krävs för att jobba på apotek. I förlängningen har alltså den "onda privatiseringen" ökat tillgängligheten, gett nöjdare kunder, fler jobb och därtill skapat tryck på utbildningar. Skrämselargument om att privatisering leder till glesbygdsdöd och likriktning har mist sin kraft.

Adam Arnesson