Åtalen lär inte stoppa Trump före valet

En fällande dom i domstol mot USA:s ex-president Donald Trump är högst osannolik före valet 2024.

Det mest sannolika är att ex-presidenten Donald Trump får starkast stöd av de republikanska primärvalsväljarna, trots alla åtalen. Här är han på väg in i sitt privatplan på flygplatsen i Miami, Florida.

Det mest sannolika är att ex-presidenten Donald Trump får starkast stöd av de republikanska primärvalsväljarna, trots alla åtalen. Här är han på väg in i sitt privatplan på flygplatsen i Miami, Florida.

Foto: Alex Brandon

Ledare2023-08-30 05:00
Detta är en ledare. SN:s ledarsida delar Centerpartiets värderingar.

Washington D.C. i augusti är ökänt, den mest outhärdliga månaden på året. Klimatet präglas av extrem hetta och fukt. I år har dock hettan varit extra påtaglig då även den politiska temperaturen kontinuerligt har skruvats upp. Nyligen väcktes det sedan länge väntade åtalet mot den tidigare amerikanske presidenten Donald Trump. Åtalet är ett av de allvarligaste i den allt snabbare växande högen av åtal mot Trump som väckts under sommaren. 

Det här åtalet kretsar kring det ökända samtalet mellan Trump och Brad Raffensperger, delstaten Georgias Secretary of State (minister på delstatsnivå) att “hitta” 11 780 röster till republikanernas fördel. Röster som hade svängt Georgias valresultat till republikanernas fördel och därmed påverkat det nationella valresultatet. 

Åtalet är ett av de bredaste så här långt. Det inkluderar inte enbart Trump själv, utan även 18 av hans medarbetare. Vidare skiljer sig även delstatslagen, som används för att väcka åtalet i Georgia, från den federala lagen. Racketeer Influenced and Corrupt Organizations Act (RICO) i Georgia är betydligt mer långtgående än den federala lagen, vilket ökar chanserna för en fällande dom. Ett möjligt straff är fem års fängelse, vilket skapar drivkrafter bland Trumps medarbetare att samarbeta för att själva undvika fängelse. 

undefined
Åtalet är ett av de allvarligaste i den allt snabbare växande högen av åtal mot Trump som väckts under sommaren.


Trots de överväldigande bevis som presenterats i fallet i Georgia och samtliga andra åtal, har Trumps position inför de republikanska primärvalen förblivit oförändrad. Seniora republikaner har återigen kommit till hans försvar, däribland presidentkandidaten Ron Desantis och talmannen Kevin McCarthy. Reaktionerna från den konservativa sidan är inget nytt, utan en del av det hårda politiska läge USA befinner sig i. 

De åtal som nu väckts mot Trump är i grunden något positivt. Det visar att ingen står över lagen, inte ens ex-presidenten. Med det sagt är hoppet litet för den som hoppas att den rättsliga vägen ska sätta ett definitivt stopp för Trump. En fällande dom är mycket osannolik före valet 2024. Trumps juridiska strategi är att försöka fördröja och ifrågasätta domstolens legitimitet. 

Det mest sannolika är att Trump får starkast stöd av de republikanska primärvalsväljarna, trots alla åtalen. Därför är en returmatch i presidentvalet mellan Joe Biden och Donald Trump 2024 allt troligare. 

Eftersom en amerikansk president har möjlighet att benåda vem som helst, inklusive sig själv, kommer det amerikanska folket att stå inför ett ödesval, i dess verkliga bemärkelse. Hårdraget måste väljarna fråga sig själva om de vill fortsätta vara en konstitutionell demokrati eller inte. Resten av världen kommer att hålla andan.