Även ledningar behöver pausa

Nyköpings kommunledning gör en klok reträtt genom att ta utbyggnaden av VA-ledningen mot Vålarö i flera steg.

Vattenledning5 (1).jpg

Vattenledning5 (1).jpg

Foto: Fotograf saknas!

Ledare2015-04-08 05:39
Detta är en ledare. SN:s ledarsida delar Centerpartiets värderingar.

Den omdebatterade kustledningen för vatten och avlopp längs med Sörmlandskusten gör halt vid Ånga. Resterande del mot Vålarö får vänta. Beskedet från den rödgröna kommunledningen är klokt. Situationen var inte hållbar.

Notan för kustledningen har kommit att bli en allt mer het politisk potatis. Trots att det är ett projekt som hanterats av både socialdemokratiska och moderata kommunalråd i stadshuset.

Berörda kustbor ansåg sig ha fått för otillräckliga svar. Hur mycket skulle det kosta? Vem betalar för vad? Känslorna svallade i fullmäktige. Oppositionen kände sig underinformerad. Diskussionerna nådde sin kulmen när de fyra allianspartierna samt Sverigedemokraterna skickade ärendet tillbaka på återremiss.

Det blev då till en strid som den rödgröna majoriteten inte såg någon anledning att ta. Särskilt inte med en nyformerad lokal alliansledning, ivrig att få sätta avtryck i debatten. Beskedet från kommunledningen är en olivkvist till de berörda hushållen och oppositionen, med hopp om samförstånd.

Efter Lappetorp och  Ånga blir det därför stopp i avloppsutbyggnaden. Beslutet tillför en viss förutsägbarhet till ett projekt som har framstått som svårberäknat. Denna osäkerhet har också påverkat de fastighetsägare som berörs. Det är inte fel att ha bråttom in i framtiden, men det är bra att ha koll på vägen dit.

När beslutsfattarna funderar över hur Nyköping ska växa är området längs med kusten centralt. Allt fler åretruntboende förväntas vilja bosätta sig inom rimligt bilavstånd från centrum. Då ligger Sjösa, Lappetorp och även Brannebol bra till. Kommunen har dessutom slagit fast att växande områden ska ha tillgång till ett kommunalt VA-nät. Det säkrar vattentillförsel såväl som avloppshantering.

Det är alltså inget straff att få tillgång till kommunalt vatten och avlopp. I normalfallet höjer det fastighetsvärdet, vilket inte är någon nackdel. Om S+MP-regeringen skulle få för sig att driva igenom höjd fastighetsskatt då kan skattebördan förstås raskt bli tyngre, men där är vi inte i nuläget. Likväl är det rimligt att de boende inte känner att de betalar på fritt löpande räkning. Ingen gillar att ställas inför faktum. Trygghet är att veta på ett ungefär hur mycket pengar som måste läggas för egen del.

Förr eller senare kommer det att bli aktuellt att ta ett hållbart grepp även kring utvecklingen vid Vålarö. Då är det rimligt att kommunen tar ansvar för att betala själva huvudledningen. För de boendes del bör det därefter finnas frihet nog pröva olika kostnadsalternativ för hur själva fastigheten sedan ska kunna anslutas.

När det kommer till kritan så handlar det här om hur en större befolkningsökning i tätortens närhet ska kunna genomföras hållbart. Om vi kan miminera utsläppen från hushållens avloppsledningar ut i Östersjön är det en ren investering i våra barn och barnbarns miljö.