Under måndagen enades Ryssland och USA om ett avtal för vapenvila i Syrien. Alla officiella stridande parter har på sig till den 27 februari att skriva under, men det gäller inte för de militanta islamistiska grupperingarna som IS. Avtalet är extremt bräckligt och kommer inte innebära ett slut på stridigheterna eftersom IS kommer fortsätta att destabilisera med attacker. Vad avtalet kan göra är att samla stormakterna mot ett någorlunda gemensamt mål och öppna humanitära korridorer till regioner där hjälpbehovet är akut. Riskerna är dock stora. Assad ser ut att få sitta kvar på sin post, diktatorn vars hårdföra styre var en av huvudanledningarna till kriget.
Kriget i Syrien och alla dess turer och grupperingar kan vara svårt för en icke-insatt att greppa. Ett inbördeskrig i ett land i Mellanöstern tycker vissa inte borde angå oss, men i dagens globaliserade värld av lojaliteter och allianser berör det oss alla. En eventuell eskalerande konflikt mellan Turkiet och Ryssland kan trigga något mångdubbelt värre. De två länderna stödjer olika parter, Ryssland backar Assad medan Turkiet likt USA vill ha bort honom från makten. Efter att de ryska bomberna anklagats för att fallit även innanför Turkiets gräns har läget varit spänt. Det innebär oerhörda risker för Europa eftersom Turkiet är ett Natoland och en konflikt mellan Nato och Ryssland skulle få stora konsekvenser även för Östersjöområdet.
De omfattande flyktingströmmarna som kriget har gett upphov till har påverkat både grannländerna och hela Europa och dess inrikespolitik, när politikerna börjat slåss om hur man ska hantera den stora mängden flyktingar. Iran stödjer de styrande i Syrien, eftersom de är shiamuslimska allierade, och Saudiarabien stödjer å sin tur de sunnimuslimska rebellgrupperingarna. Skulle dessa två länder gå in i konflikten kan hela regionen dras in i ett långt mer storskaligt krig.
Ekonomisk kris, flyktingströmmar som får Europas politiska system att kollapsa och möjliggör maktövertagande av populistpartier och en konflikt mellan Nato och Ryssland. Detta är bara några av riskerna, några av faktorerna som kriget i Syrien kan komma att påverka. Utöver det omfattande mänskliga lidandet som pågår varje dag. Därför bör vi alla bry oss om Syrien, därför måste en första vapenvila bli av. Läget är så allvarligt att även ett myrsteg framåt vore en seger.
President al-Assad uppger nu att han ska låta hålla parlamentsval i april. Det finns inga garantier för att det ska bli av, eller för att resultatet kommer kunna påverka någonting. Vi har nu tyvärr hamnat i ett så pass svårt och allvarligt läge att alla möjligheter till stabilitet måste tas, även om det låter Assad bli kvar på sin post ett tag till. Detta är den stora tragedin med världen, att vi måste sluta oheliga allianser för att undvika större katastrofer.
Hanna Marie Björklund