Bakom klottret finns hat och hot

I ett av världens mest sekulariserade samhällen ska rätten att tro och den allmänna respekten för denna rättighet vara självklar.

Ledare2014-01-04 05:00
Detta är en ledare. SN:s ledarsida delar Centerpartiets värderingar.

Hatbrev, hotbrev, skadegörelse – listan kan göras lång över vad exempelvis muslimska eller judiska församlingar i Sverige utsätts för. Intoleransen för andras tro blir aldrig så tydlig som i dessa fall. Här korsas strukturell rasism med inskränkthet, fördomar och historiska religiösa motsättningar.

Det går förstås att säga att det här är något som inte får förstoras upp; att det är ett fåtal inskränkta individer som förstör för så många. Men det är just därför som händelserna inte får sopas under mattan.

Tiga och lida har försökts förut, att ducka och försöka undgå uppmärksamhet. Sällan med någon form av positiv följdeffekt. Det är inte så vi ska ha det. Den läxan har skrivits i blod så många gånger, på så många platser, i så många samhällen.

Det finns ingen allvarlig ökning av den här typen av hatbrott att uppröras över. Däremot finns det skäl att förskräckas över att hatbrotten faktiskt sker. Det finns säkert en mängd förklaringar till vad som driver en människa att försöka förnedra andra. Men Brottsförebyggande rådet noterar i sin statistik att en del hatbrott har både rasistiska och antireligiösa motiv. Det här är djupaste allvar. Tro inte heller att hat och hot begränsas till judiska eller muslimska församlingslokaler. Även kristna församlingar drabbas av hatbrott.

Det öppna samhället har och ska ha utrymme för kritisk diskussion om religioner, om trons innehåll, om dess traditioner, etiska och moraliska budskap. Ett tolerant samhälle ska ha utrymme även för det intoleranta – inom lagens råmärken. Däremot ska ingen behöva frukta för att utöva sin tro eller att öppet bära symboler för sin övertygelse.

Hakkorsen är förnedrande för Sverige. De är förnedrande för det öppna samhälle som bygger på respekten för allas lika rätt och värde. Försvaret av detta toleranta samhälle är kopplat till den fria liberala demokrati som svensk författning beskriver.

I helgen firar många svenskar trettondag jul. Det är en kristen högtid som i den romersk-katolska och den protestantiska kyrkan ska minna om när tre konungar, tre vise män, hyllade den nyfödde Jesus. Den som vill fira detta ska ha alla möjligheter att göra det.

Vi ska kunna stoltsera med att religiösa lokaler är fredade och respekterade. Att våra begravningsplatser får vara fridsamma miljöer för vördnad och eftertanke, oavsett vem du är och vad du tror på. Inte för att alla behöver tro lika – så var det ju en gång i tiden – utan för att alla har rätt att tro vad de vill. Den som inte tror alls har samma rättigheter som den som väljer att ägna hela sin livsgärning åt religionen.

När någon får för sig att kladda dit ett hakkors på dörren till ett trossamfunds lokaler är det inget oskyldigt bus eller ett skämt som gick överstyr. Sorgligt nog visar det hur barbariet lurar under ytan på ett av världens mest sekulariserade samhällen.