Bildning mår bra av konkurrens

Nya förslag från Centerstudenter visar att borgerligheten har påbörjat debatten med att ompröva synen på den högre utbildningen.

sy6c1eaf.jpg

sy6c1eaf.jpg

Foto: Fotograf saknas!

Ledare2015-08-20 04:51
Detta är en ledare. SN:s ledarsida delar Centerpartiets värderingar.

Den högre utbildningen i Sverige behöverjobba på sin självbild. En universitetsexamen har börjat få en ny dimension i den globala, internationella kunskapsekonomin. Högre utbildning innehåller forskning, som redan är ett internationellt fält där länder och universitet utbyter kompetens och resurser. Samt utbildningar som är mer fasta i sin form, kurser man går för att få en viss kompetens för arbetslivet. Det är denna typ av utbildningar som i hög grad håller på att professionaliseras. Berömda anrika universitet gör sina utbildningar tillgängliga digitalt. De öppnar filialer i andra delar av världen. Kunskap är också tjänster.

På många punkter ligger svenska lärosäten efter på dessa områden. Även utbildningar har en marknad, där vi konkurrerar globalt. Varför ska svenska studenter acceptera en undermålig utbildning på en regionalhögskola när Oxford erbjuder vassa distansutbildningar på nätet? Varför ska en internationell student välja att betala för en svensk examen?Global konkurrens kräver att man vässar kvaliteten. Lärosäten kommer i längden inte kunna användas som en tillfällig arbetsmarknadsåtgärd, något som vi har haft en tendens att göra i Sverige.

Några som nu ger sig in i denna debatt är Centerstudenter tillsammans med fackföreningen Sacos studentråd. De skriver på Dagens Nyheters debattsida om vad Sverige måste börja jobba på för att behålla kvalitet på sin högre utbildning. Den viktigaste frågan fortsätter att vara just hur bra våra utbildningar är, och där fortsätter resurstilldelningen vara en central fråga. Denna måste reformeras för att uppmuntra kvalitet hellre än hög genomströmning av studenter. Ett förslag från debattörerna känns nytt och intressant, nämligen möjligheten för utländska universitet att öppna egna filialer i Sverige. Här riskerar vi att få en konflikt mellan staten och medborgarna. För den enskilde studenten är det givetvis bra att kunna få en examen från Cambridge. Men för staten vars egna högskolor får konkurrens från bättre universitet är det inte något odelat positivt att de etablerar sig här. Vi har ju redan sett hur kommuner kan bete sig när välfungerande friskolor vill öppna hos dem...

Att studentförbund kommer i gång med debatten om vilken form av högre utbildning vi ska ha i Sverige och för vem är intressant och konstruktivt. Frågan om att vara för eller mot studieavgifter är dock långt ifrån avgjord inom borgerligheten. Det viktigaste är att den högre utbildningen håller god kvalitet. Huruvida detta främjas bäst med avgifter eller inte är en viktig fråga att fortsätta diskutera med ett öppet sinne.

Hanna Marie Björklund