Bitter bismak av bensinförbud

Fossila bränslen behöver fasas ut, men att förbjuda dem leder till oönskade effekter för landsbygden och svenska företag.

ta163325.jpg

ta163325.jpg

Foto: Fotograf saknas!

Ledare2015-06-13 05:34
Detta är en ledare. SN:s ledarsida delar Centerpartiets värderingar.

Örebro färgas grönt för några dagar. Gula maskrosblommor pryder flaggorna utanför stadens stora konferensanläggning. Miljöpartiet har kongress och de flesta deltagare har förmodligen rest dit med tåg. En del kanske har tagit bilen.

Huruvida bilarna går på förnybart låter vi vara osagt. Men inom tjugo år hoppas partiet att hela transportsystemet är fossilfritt. Ett mål som alla bör sträva efter och som flera politiska partier håller med om.

I veckan skrev Karin Svensson Smith, miljöpartistisk riksdagsledamot och ordförande i trafikutskottet, att ett förbud mot fossila bränslen på sikt är vägen att gå (DI, 8/6). Där skapar hon dock splittring mellan partierna. Alliansen vill se andra lösningar än förbud, och hur Miljöpartiet ska få med sig Socialdemokraterna på ett sådant förslag skulle vara intressant att se.

Svensson Smith skriver att Sverige bör vara ett internationellt föredöme i att fasa ut fossila bränslen. Hon menar på att koldioxidskatten inte räcker till när oljepriset sjunker och att EU:s regelverk förhindrar tillräckliga subventioner av förnybart. Här har hon goda poänger. Systemen måste ses över för att bättre främja en omställning från fossilberoende.

Sedan säger Svensson Smith att företagen behöver långsiktiga och stabila villkor för att våga investera tillräckligt i förnybara drivmedel. Naturligtvis behöver de det. Men de behöver det i form av gröna skatteväxlingar och stimulanser, inte genom förbud och regler som försvårar konkurrens med företag i andra länder.

Vi måste i stället se över hur miljösubventioner och skattebefrielser bättre kan användas för att nå de ambitiösa mål Sverige ska ha. I ett första steg bör även tjänstebilar och leasingbilar ställas om helt till förnybart, vilket bidrar till större andrahandsmarknad för sådana bilar.

Dessutom finns problematiken med hur ett förbud mot fossila bränslen skulle slå mot landsbygden. Det är lätt att ställa om innanför Stockholms tullar, inte lika lätt där kollektivtrafiken aldrig kommer att vara välutbyggd.

Sverige behöver höja skatter på det som belastar klimatet men kombinera det med skattesänkningar på annat för att inte slå mot gemene mans plånbok. Då fungerar det inte att agera som MP gjort i regeringen hittills och höja skatterna även på biodrivmedel.

I EU behöver Sverige trycka på för att hela unionen ska verka för att fossila bränslen fasas ut. Centerpartiets EU-parlamentariker Fredrick Federley utmanar nu Miljöpartiet med en ny strategi för hur Centerpartiet ska ta ledarskapet i klimatfrågan. Planen är att intensifiera arbetet ytterligare i EU-parlamentet. Grön tillväxt är nyckeln och skiljelinjen mellan de båda partierna.

Det blir bra för klimatet med hårdare debatt mellan de båda partierna. Ett fossilfritt samhälle är ett gemensamt mål, men Miljöpartiets förbudspolitik är ett medel som inte helgas av det målet.

Johanna Lundgren Gestlöf