Bostäder behövs – inte mer krångel

Statsminister Fredrik Reinfeldt har föreslagit flexiblare buller-regler för studentbostäder. Ett välkommet förslag som får oförtjänt kritik.

Ledare2014-08-21 08:02
Detta är en ledare. SN:s ledarsida delar Centerpartiets värderingar.

Bostadsbristen i Sverige blir allt värre och slår hårdast mot studenter och unga vuxna som ska skaffa sin första lägenhet. Såväl storstäder som mindre orter drabbas av konsekvenserna. Bara i Sörmland fattas bostäder i alla kommuner utom Flen. I Stockholm var kötiden år 2012 hela 8,7 år och har inte minskat sedan dess. Politiker har ihärdigt pratat om att fler bostäder måste byggas men få har vågat komma med modiga lösningar.

I förra veckan lanserade statsminister Fredrik Reinfeldt ett förslag som han hoppas ska kunna bidra med 10 000-tals nya studentbostäder. Det är förslaget om att tillåta studentbostäder i bullrigare områden. Det skulle innebära att gränsvärdena för ljudstörningar höjs från 55 till 65 decibel och en sådan ändring skulle spela en avgörande roll för bostadsbyggandet. Förändringen har föreslagits i utredning efter utredning, bland annat i statliga Bullersamordningsutredningen, av Sveriges Kommuner och Landsting samt av landets tre största kommuner. Trots det möter det kritik från bland annat Sveriges förenade studentkårer (SFS).

I dag kostar ett studentrum över 800 000 kronor att bygga. Det innebär att det sällan är lönsamt att bygga små, enkla lägenheter för studenter. Med de nya reglerna skulle priset sjunka till knappt 600 000 kronor. Inte bara för studentbostäder är bullerreglerna ett problem. Enligt Sveriges kommuner och landsting finns i dag färdiga men outnyttjade kommunala planer om 47 000 nya bostäder. Bullerreglerna har satt stopp för dem.

Sveriges förenade studentkårer menar på att studentbostäder inte ska få byggas med lägre krav än andra bostäder. Men faktum är att studenter har andra krav än övriga på bostadsmarknaden. Som ensamhushåll med dålig ekonomi behövs små och billiga lägenheter. Dessutom bor studenter sällan mer än ett par år i dessa. Med samma krav som för övriga lägenheter är resultatet att ingenting byggs. Hur tycker SFS att bostadsbristen ska lösas om inte genom enklare byggregler när det gång på gång pekas ut som orsaken till stiltjen på marknaden?

Miljöpartiet har även de kritiserat förslag om ändrade bullerregler. Det är en poäng när MP säger att man i stället bör arbeta med bullerkällorna, vilket framförallt är trafiken. Men det behövs både minskat buller och mer flexibla regler. Det handlar nämligen inte om att studenter nu kommer få bo i lägenheter där man knappt hör vad man tänker.

Det många inte vet är att gränserna för buller mäts vid fasaden och inte i lägenheten. Med modern byggteknik finns goda möjligheter att isolera lägenheterna. Med en bullergräns som inte mäts inuti lägenheterna, som gör en studentlägenhet 200 000 kronor dyrare att producera och som gör att kommunernas planer stannar på ritbordet är det uppenbart att systemet inte är optimalt. Det är bra att Reinfeldt äntligen vågar ta i frågan och föreslå det som krävs.

Johanna Lundgren Gestlöf