Bostadsbrist hotar

Bostadsbristen är ett skriande problem och allt fler rapporter tyder på att friare hyressättning behövs. Det är dags att ta tag i saken, men frågan är känslig.

sy48c222.jpg

sy48c222.jpg

Foto: Fotograf saknas!

Ledare2014-06-26 05:00
Detta är en ledare. SN:s ledarsida delar Centerpartiets värderingar.

Sommaren är här. Midsommar har passerat och Allsång på Skansen har haft premiär. Vi önskar inget annat än att få njuta av en varm sommarkväll under bar himmel. Men många letar också efter en ny bostad att vara i när värmen, likt den senaste veckan, lyser med sin frånvaro. Tyvärr saknas utbudet av bostäder för att möta efterfrågan.

Bostadsbristen har länge varit ett problem. Framför allt unga, studenter, flyktingar och nybildade familjer drabbas, men också alla de som vill flytta från befintlig bostad men inte har råd. Det tyder på en dåligt fungerande marknad. Tyvärr har den politiska viljan för reformer alltför länge saknats. Eller kanske snarare det politiska modet. För bostadspolitik är känsligt och redan utsatta riskerar att trampas på tårna. Problemet är att alla drabbas av att ingenting görs.

Bara i Sörmland behöver minst 1 000 nya bostäder byggas varje år under 15 års tid för att matcha den efterfrågan som finns. En rapport från Länsstyrelsen visar att endast hälften av dem faktiskt blir verklighet. För levande städer och ett välmående län behövs inflyttning. Men befolkningsökningen hotas på grund av att de inflyttande inte hittar någonstans att bo.

Det krävs förändringar på två områden. Dels enklare byggnormer och lagstiftning för att byggbolagen ska vilja bygga nytt. Det måste exempelvis vara okej att bygga mindre och alla studentlägenheter kanske inte behöver en hiss. Men sen krävs också en avreglerad hyresmarknad. Här är det politiska motståndet betydligt större.

Nu har riksdagen, med bostadsminister Stefan Attefall i spetsen, röstat igenom slopat bygglov för den som vill bygga ett extra småhus på sin tomt. Husen, som kan liknas vid stora friggebodar, kallas Attefallshus och går att hyra ut till utomstående. Villaägarna förväntar sig hundratusentals nya hus om det får ett bra genomslag. Dessutom har förslag lagts för effektivare plan- och bygglovsprocesser, fler studentbostäder, enklare andrahandsuthyrning m.m. Bra, men inte tillräckligt.

För två veckor sedan kom en ny omfattande rapport om bostadsmarknaden. Den är skriven av Bokriskommittén under ledning av Klas Eklund, seniorekonom på SEB. De slår fast just att hyressättningen behöver förändras för att bostadsproblemet ska kunna lösas. Men man bör också vara försiktig med hur man gör det, för att inte chockartat förändra människors vardag. En avreglerad marknad behöver inte betyda att alla hyror släpps fria just i dag.

För att verkligt resultat ska kunna åstadkommas behövs blocköverskridande överenskommelser. Endast Centerpartiet har pekat ut friare hyressättning som den viktigaste åtgärden.

Alliansen är öppen för förändringar i hyresregleringen men Socialdemokraterna och övriga på vänstersidan kämpar emot. Därmed kommer man också behöva ta konsekvenserna av ökad bostadskris och en allt mer infekterad marknad.

Johanna Lundgren Gestlöf